Румънският министър на здравеопазването Виктор Костаке подаде оставка по "лични и професионални причини", съобщи днес премиерът Лудовик Орбан, цитиран от румънските медии.

Премиерът обяви, че ще предложи за министър на здравеопазването досегашния държавен секретар във ведомството Нелу Татару.

Решението за оставка може да има връзка със съобщението, направено вчера от Виктор Костаке, за предстоящи тестове за Ковид-19 на всички жители на Букурещ, посочва информационният сайт Зиаре и допълва, че не е ясно как би се осъществила тази инициатива, след като Румъния има капацитет да прави по около 1000 теста на ден.

В. "Адевърул" цитира политически източници, според които премиерът е поискал оставката на министъра, защото той не е предприел своевременни мерки за защита на лекарите от новия коронавирус, при положение че е бил информиран за опасността от пандемия още в средата на януари. Съобщението за тестовете за всички жители на Букурещ пък било "капката, която преляла чашата", пише "Адевърул".

Премиерът е упрекнал министъра, че не е започнал навреме закупуването на санитарни материали, въпреки че епидемиолозите са предупредили още преди два месеца, че пандемията ще обхване и Румъния. Така правителството се е озовало в ситуация да поръчва спешно защитни материали и медицински апарати, но поръчките не можело да бъдат изпълнени заради голямото търсене на пазара. Така правителството все още очаква доставка на респиратори, маски, защитни гащеризони и тестове.

Пълният разрив обаче настъпил със съобщението за тестове на всички жители на Букурещ, тоест на милиони хора, при положение че в северния град Сучава няма достатъчно тестове за заразените лекари. Костаке обявил новината без да се консултира с премиера, твърди "Адевърул".

Местните власти в румънската област Молдова, където се намира и град Сучава, призоваха румънското правителство да не позволява превръщане на региона в "румънската Ломбардия", съобщава информационният сайт Зиаре. Председателят на Окръжния съвет на Яш Маричел Попа поиска от властите в Букурещ да преосмислят стратегията за борба с разпространението на новия коронавирус. "Не превръщайте Яш и (румънската област) Молдова в румънската Ломбардия", призова той във Фейсбук.

Министерството на здравеопазването съобщи вчера, че 34 лекари и 49 сестри и санитари от окръжната болница в Сучава са заразени с новия коронавирус. Пациенти от тази болница се прехвърлят в лечебни заведения в Яш, Ботошани и Нямц, което според местните власти може да доведе до разпространяване на вируса. Председателят на Окръжния съвет на Яш призовава за затваряне и изолиране на огнището в Сучава, подобно на метода, приложен в други държави.

Председателят на партия Съюз за спасение на Румъния за окръг Нямц Юлиан Булай упрекна досегашния министър на здравеопазването за намерението да тества първо жителите на Букурещ, като заяви, че Молдова трябва да бъде приоритет. "Приоритет е огнището на коронавирус. Огнището в Молдова", заяви Юлиан Булай и допълни: "Без това тестване, рискуваме да станем румънската Ломбардия".

Броят на заразените с новия коронавирус в Румъния достигна 906 души, от които 17 починаха. Смъртните случаи бяха регистрирани само за четири дни, посочва информационният сайт Зиаре. Положението може да стане още по-драматично за здравната система, като се има предвид факта, че над 100 медици са заразени, а стотици други са в изолация, след като са били в контакт с болни пациенти, и очакват резултати от тестовете за заразяване.