Румънският президент Клаус Йоханис печели втория кръг на президентските избори с убедителна преднина пред кандидатката на социалдемократите Виорика Дънчила, сочат резултатите от два екзитпола, цитирани от Аджерпрес.

Според екзитпол на КУРС-Авангард кандидатът на Национално-либералната партия Клаус Йоханис получава 64,8 процента от гласовете, а кандидатката на Социалдемократическата партия Виорика Дънчила - 35,2 процента.

Екзитпол на института ИРЕС сочи победа за Йоханис с 66,5 процента спрямо 33,5 процента за Дънчила.

60-годишният Йоханис, кандидат на управляващата Национално-либерална партия, получи 37,82 процента от гласовете на първия кръг, който се състоя на 10 ноември. 55-годишната Дънчила, чието правителство беше свалено с вот на недоверие през октомври, е кандидат на Социалдемократическата партия. Тя получи 22,26 процента от гласовете на първия кръг.

"Обещавам да бъда президент на всички румънци ... Модерна, европейска, нормална Румъния спечели днес", каза Клаус Йоханис.

60-годишният учител от германското малцинство, който вече записа изненадваща победа над социалдемократите през 2014 г., предприе кампания за подпомагане на изграждането на функциониращи институции без корупция и се противопостави на правосъдната реформа, започната от бившето социалдемократическо правителство, оглавявано от Дънчила.

 

Избирателната активност на втория кръг на президентските избори в Румъния днес достигна 48,98% до 20.00 часа, час преди затварянето на избирателните секции, съобщи Централното избирателно бюро, цитирано от Медиафакс.

Сайтът Зиаре отбелязва, че в страната са гласували близо 9 милиона румънци, а в чужбина - над 900 000 души, което превишава избирателната активност на диаспората в първия кръг на изборите.

Говорителят на министерството на вътрешните работи Моника Дажбог заяви, че са получени 182 сигнала за възможни нередности в рамките на изборния процес, като в резултат на извършените проверки е установено, че половината от сигналите не се потвърждават.