Румънският президент Клаус Йоханис заяви днес, че няма да назначи предложените от Социалдемократическата партия министри на регионалното развитие и транспорта, предаде Медиафакс.

Йоханис съобщи официално, че отхвърля номинациите на Лия Олгуца Василеску за министър на развитието и на Мирча Дръгич за министър на транспорта.

"Социалдемократическата партия ще има възможност да опита още веднъж", заяви държавният глава.

Вчера Йоханис подписа укази, с които прие оставките на досегашните министри на регионалното развитие и транспорта Паул Станеску и Лучиан Шова. Това стана след като миналия месец премиерът Виорика Дънчила сезира Конституционния съд заради отказа му да приеме оставките и да назначи нови министри. Съдът отсъди в полза на Дънчила.

През ноември миналата година президентът одобри предложени от управляващата партия промени в правителството, но отхвърли номинациите за министри на регионалното развитие и транспорта - Илан Лауфер и Лия Олгуца Василеску, които определи като неподходящи.

По-късно социалдемократите предложиха Лия Олгуца Василеску за министър на регионалното развитие, а за министър на транспорта беше посочен Мирча Дръгич.

Йоханис заяви също днес, че няма да отстрани главния прокурор Аугустин Лазар, като изтъкна, че той върши "добра работа", съобщава информационният сайт Зиаре.

"Министърът на правосъдието, понеже си няма друга работа, ми изпрати отново документите за отстраняване . . . Няма да отстраня главния прокурор Аугустин Лазар. Той върши добра работа там. Доволен съм от дейността му", заяви президентът.