Румънският премиер Лудовик Орбан заяви снощи пред частната телевизия Диджи 24, че който иска да замине тези дни на почивка в България, може да го направи спокойно, но онези, които са планирали ваканцията си след една седмица, ще трябва да направят справка в сайта на Националния институт за обществено здраве, пише днес в. "Адевърул", цитиран от БТА.

Премиерът каза, че е получил много писма с въпроси на румънци дали да пътуват по време на отпуската си. Лудовик Орбан отбеляза, че епидемиологичната ситуация може да се промени както в България, така и в Румъния и посочи, че към момента България е сред страните, спрямо които ограниченията за пътуване са отменени.

"България беше с малък резултат, под 5%, но броят на инфекциите се увеличи достатъчно много, върна се задължителното носене на маски и следим как се развива ситуацията. Засега, който иска да замине на почивка, може да го направи спокойно. Може би тези, които имат планирана почивка след една седмица, ще трябва да следят развитието на съответния показател на сайта на Националния институт по обществено здраве", каза премиерът.

В. "Ромъния либера" цитира призив на премиера Орбан към румънците да се пазят и предупреждението му, че вирусът не си е отишъл. Премиерът каза, че увеличеният брой случаи на заразяване с новия коронавирус няма връзка с по-големия брой направени тестове през последните дни, а по-скоро с факта, че сред хората е настъпило отпускане. Според Орбан много от румънците вече не спазват предпазните мерки. Премиерът каза още, че някои политици "пренебрегват опасността, омаловажават епидемичния риск и подстрекават към неспазване на мерките".

Той призна, че е разтревожен от увеличения брой нови случаи, както и от факта, че те са разпръснати из цялата страна. Затова той поиска засилено присъствие на всички структури на терен за проверки на спазването на правилата, пише "Ромъния либера".

Румъния прекара два месеца в извънредно положение в началото на епидемията, а през този период бяха наложени най-строгите познати на населението мерки през последните 30 години. Макар че никой не иска повторение на тази ситуация, последните медицински данни са все по-тревожни и показват увеличение до 5 процента (спрямо 2,5 на сто, колкото беше първоначално) на потвърдените с тестове случаи на заразяване, пише в друг материал "Ромъния либера" под заглавие "В първата вълна сме, очаква ни втора".

Състоянието на тревога, което влезе в сила след двата месеца на извънредно положение и което е все още в сила, се оказа недостатъчно, за да държи под контрол епидемията, включително защото властите имат по-малко инструменти за действие. В този контекст министърът на здравеопазването Нелу Татару призна преди два дни, че е възможно ново въвеждане на извънредно положение в страната в момента, в който започне втора вълна на епидемията, вероятно през септември, пише вестникът.

До втората вълна на епидемията през есента правителството е длъжно да се справя с първата вълна в състояние на тревога. С оглед на първите резултати от развоя на епидемията става ясно, че новата серия мерки за облекчаване, които следваше да влязат в сила на 1 юли, може и да не бъдат позволени.

От 1 юли се планира отваряне на закритите пространства на ресторантите, закритите басейни, театрите и залите за спектакли, пише вестникът.