Румънският премиер Флорин Къцу уволни снощи министъра на правосъдието Йон Стелиян, който по думите му е блокирал реформи и проекти за модернизация, предаде ДПА.

Къцу заяви на късен телевизионен брифинг, че никога няма да приеме "министри, които са против модернизацията на Румъния" и които "изнудват" правителството.

По-рано вчера партията на Йон Съюз за спасение на Румъния - Партия за свобода, единство и солидарност (ССР-ПЛЮС) се противопостави на плановете на Къцу за разпределение на субсидии по проекти за развитие на регионите и заплаши да напусне коалицията. Съобщава се, че Йон е отказал да подпише необходимите документи за прокарването на проектите.

Къцу опитва да получи одобрение за финансова схема в размер на 50 милиарда леи (12 милиарда долара) за модернизиране на инфраструктурата във и между малките населени места. За целта му е необходима зелена светлина от правосъдното министерство, отбеляза Ройтерс.

Прогресивната ССР-ПЛЮС е малкият коалиционен партньор на дясноцентристката Националнолиберална партия на Къцу. Заедно с Демократичния съюз на унгарците в Румъния те формират коалиция, която управлява от края на миналата година.