Министърът на правосъдието на Румъния поиска от президента да уволни главния прокурор на страната, който обвини правителството, че подкопава усилията за борба с корупцията, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

Тудорел Тоадер заяви днес, че официално е поискал президентът Клаус Йоханис да отстрани главния прокурор Аугустин Лазар от поста му заради лоши резултати.

Лазар е отявлен противник на реформата в съдебната система, която според критици ще направи по-трудно преследването на корупция по високите етажи на властта.

Главният прокурор реагира днес на искането за неговото отстраняване, като посочи, че министърът на правосъдието пренебрегва препоръките на ЕС, който "поиска спиране на действията, засягащи върховенството на закона".

Румънската съдебна система продължава да е обект на наблюдение от страна на Европейската комисия, отчасти заради опасения от законови промени, посочва АП.

Венецианската комисия - консултативен орган по конституционно право към Съвета на Европа, също би тревога тази година заради орязването на правомощията на президента от страна на правителството. Експертите на Венецианската комисия посочиха, че президентът трябва да участва в назначаването и отстраняването на висшите прокурори и предупредиха, че министърът на правосъдието има твърде голяма власт в този процес.

Анализатори смятат, че тези развития отразяват решимостта на правителството да затвърди правото си да взема решения за своите закони, и поставят Румъния в дисонанс с Европейския съюз точно преди страната да поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС от 1 януари.

Правосъдният министър Тудорел Тоадер съобщи още днес, че е поискал от Йоханис да назначи регионален прокурор на поста главен антикорупционен прокурор независимо, че президентът заяви миналия месец, че номинацията на Адина Флоря не отговаря на законовите изисквания.

Висшият съвет на магистратурата обяви миналия месец, че няма законови основания за отстраняването на главния прокурор и посочи, че Адина Флоря е неподходяща за поста главен прокурор на Националната дирекция за борба с корупцията, защото не се справя с работа под стрес и има проблеми с "честността и безпристрастността".