Турски журналист от в. "Заман" е бил отведен за изслушване в прокуратурата към Апелативния съд в Букурещ тази сутрин във връзка с искане на турските власти за екстрадицията му, съобщава Аджерпрес.

Говорителят на прокуратурата Вивиана Чука уточни, че журналистът Камил Демиркая не е задържан от прокурорите и че предстои сезиране на Апелативния съд, за да се произнесат съдиите по искането на турските власти.

Асошиейтед прес напомня, че критичният към турския президент Реджеп Тайип Ердоган вестник "Заман" беше закрит в Турция, а множество сътрудници на изданието бяха обвинени във връзки с живеещия в САЩ ислямски проповедник Фетхуллах Гюлен, обвиняван за неуспешния опит за преврат през 2016 г.

"Турският журналист Камил Демиркая, служител на изданието "Заман Румъния", бивш генерален директор на вестник "Заман България", беше отведен от дома си тази сутрин на базата на мандат за екстрадиция, издаден по заповед на Ердоган. Камил Демиркая се намира от две години в Румъния, където има разрешение за временно пребиваване. През ноември 2018 г. е подал документи за удължаване на разрешителното, които са в процес на обработка", се посочва в съобщение на "Заман Румъния".

"По заповед на Ердоган прокуратурата в Анталия е издала заповед за арест, като журналистът е обвинен, че е член на движението на Гюлен. Турското правителство е предало на румънските власти искането за екстрадиция на Демиркая, а тази сутрин журналистът е бил взет от вкъщи и отведен в седалището на Главния инспекторат на Румънската полиция", пише още в съобщението.

Изданието отбелязва, че турският журналист живее в Букурещ със съпругата си и 10-годишния си син.

Апелативният съд в Букурещ ще разгледа искането за екстрадицията на журналиста утре.

/Ваня Накова/