Българи са се свързали с посолството ни в Република Южна Африка с молба за съдействие за връщането им у нас. Те бяха блокирани заради ограниченията за пътуване, свързани с новия вариант на COVID-19 Омикрон. Полетите на сънародниците към дома бяха отменени. Тази нощ 10 български граждани са излетели от летището в Йоханесбург, предаде NOVA.

"Те летят до Букурещ. Става дума за репатриращ полет на румънското правителство, което любезно предложи на останалите държави-членки на ЕС техни граждани, които се намират в подобно положение в Южна Африка, да се възползват от този полет. Създадена е организация с посолството ни в Букурещ да бъдат посрещнати там и да бъдат извозени до Русе", заяви Деница Велчева, завеждащ Консулската служба на България в Претория.

В събота и неделя, когато авиокомпаниите масово започнаха да отменят полети, с българското посолство са се свързаха около 20 български граждани, които са предимно краткосрочно пребиваващи в страната.

"Една част от останалите българи са си намерили полети за по-късни дати, а други предпочитат да изчакат нормализиране на обстановката", уточни Велчева.

Десетки държави забраниха полетите от ЮАР и още няколко страни в региона като мярка срещу разпространението на новия вариант на коронавируса - Омикрон.

Новата мутация на Covid-19 създаде страхове в световен мащаб. Световната здравна организация предупреди, че той ще се разпространи по целия свят и има риск от рязко увеличаване на броя на заразените. До момента няма смъртен случай, предизвикан от този вариант на коронавируса, но са необходими още много изследвания заради огромния брой мутации.