Трима турски моряци са били ранени от румънски гранични полицаи при опит да спрат риболовен кораб, който бил заловен да бракониерства в румънски териториални води, съобщава в. "Гъндул", цитиран от БТА.

Инцидентът е станал в неделя сутринта, когато турският плавателен съд бил забелязан да извършва незаконен риболов в изключителната икономическа зона на Румъния, на около 52 морски мили източно от село Костинещ, окръг Констанца.

След като екипажът на риболовния кораб не се подчинил на заповедите на румънските гранични полицаи, те използвали оръжие, за да спрат плавателния съд. Трима от осемте турски моряци на борда са получили леки наранявания от рикоширали куршуми. При акостирането на кораба на пристанище Мангалия, те са транспортирани до болнично заведение, за да получат медицинска помощ.

В резултат на претоварването с риболовни инструменти и риба, както и на резките маневри в опит да избегне плавателния съд на румънската Гранична полиция, турският риболовен кораб е получил сериозни повреди и е потънал.

В съобщение на Граничната полиция се отбелязва, че по време на операцията граничните полицаи са разчитали на въздушна подкрепа от многоцелеви самолет, участващ в Съвместната морска операция за борба с нелегалната миграция, незаконния риболов и замърсяването в Черно море, която се осъществява под егидата на Фронтекс.