Новоизбраният председател на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е приела предложената от новото румънско правителство евродепутатка Адина Валян за еврокомисар по транспорта, заяви за сайта Зиаре говорител на ЕК.

По-рано днес премиерът Лудовик Орбан заяви, че ще изпрати в Брюксел две предложения за еврокомисар: евродепутатите от Национално-либералната партия (НЛП) Зигфрид Мурешан и Адина Валян.


Според Зиаре Урсула фон дер Лайен е предпочела Адина Валян за предвидения за Румъния транспортен ресор, тъй като иска да спази обещаната квота за пол, която вече беше изложена на риск от решението на Франция да замени с мъж първоначалната си кандидатка, която беше отхвърлена при изслушванията.

"Румъния изпрати днес, 6 ноември, две предложения за кандидати за поста еврокомисар. И двамата имаха интервюта с избрания председател и се справиха добре. Избраният председател реши Адина Валян да поема ресора Транспрорт. Г-жа Валян е опитен евродепутат, беше председател на комисията за околна среда, обществено здраве и сигурност на храните, сега е председател на комисията по промишленост, изследвания и енергетика", посочва говорителят, като отбелязва, че Валян е била и докладчик по Механизма за свързаност на Европа, подкрепящ инфраструктурата в областта на транспорта, енергетиката и дигиталните услуги.

51-годишната Адина Валян е евродепутат от НЛП от 2007 г., отбелязва ТАСС. Съпруга е на бившия лидер на НЛП Крин Антонеску, който беше председател на Сената в периода 2012-2014 г. и и.д. президент на Румъния в периода юли-август 2012 г., когато срещу тогавашния президент Траян Бъсеску течеше процедура за импийчмънт.