Румъния започва прилагането на трета доза от ваксината срещу КОВИД-19 от 28 септември, съобщи премиерът Флорин Къцу, цитиран от Аджерпрес.

Той уточни, че право на трета доза ще имат всички лица, които са получили втора доза от която и да е от ваксините на Пфайзер, Модерна или АстраЗенека преди повече от шест месеца.

"Подсилващата доза ще се извършва само с ваксините на базата на иРНК (Пфайзер и Модерна), независимо от първоначалната схема", отбеляза още премиерът.

Ваксинационният комитет заяви по-рано тази седмица, че третата доза е силно препоръчителна за лицата в риск от тежки форми на болестта, тоест хората на 65 години, лицата с хронични заболявания, хората с трансплантации и имунодефицитни състояния, както и някои служители с висок риск от заразяване, като персонала в здравеопазването и образованието.

До вчера в Румъния са били ваксинирани 5 397 142 души, като 5 275 194 от тях са със завършена схема.

Междувременно президентът Клаус Йоханис заяви, че ваксинацията срещу КОВИД-19 трябва да стане задължителна за някои категории служители от важни сфери, като даде пример с медицинския персонал, съобщава телевизия Диджи24.

"Не е нормално някои лекари да предават послания срещу ваксините", заяви още Йоханис пред журналисти, които го придружават в пътуването му до Ню Йорк за участие в Общото събрание на ООН.

Той отбеляза, че задължителната ваксинация на определени категории е необходима, тъй като новите случаи на КОВИД-19 нарастват.

Що се отнася до ограниченията, наложени заради пандемията, Йоханис заяви, че ще има разграничаване на ваксинираните и неваксинираните лица. Държавният глава изтъкна, че ваксинацията е решението за по-малко ограничения.

Румъния регистрира 7045 нови случая на коронавирусна инфекция през последните 24 часа, а 130 души починаха. Броят на пациентите в интензивни отделения нарасна до 1037 души.

Здравните власти съобщиха, че само 32 легла са свободни в момента в интензивните отделения в цялата страна.

Същевременно три окръга и столицата Букурещ вече са в червен сценарий с ниво на заболеваемост над 3 на 1000 души са последните 14 дни. На първо място е окръг Илфов с 3,65 на 1000 жители, следва Сату Маре с 3,42 на 1000 жители, Тимиш с 3,40 на 1000 жители и Букурещ с 3,30 на 1000 жители.