Националният комитет за извънредни ситуации на Румъния актуализира списъка на страните с повишен риск от КОВИД-19, за които се налага карантина при пристигане в Румъния, съобщи Аджерпрес.

Според новия списък в "червената зона" преминават България, Норвегия, Литва, Словения и други.

На пристигащите от страните от "червената зона" се налага 14-дневна карантина, с изключение на ваксинираните или преболедувалите КОВИД-19 в рамките на 180 дни.

За разлика от страните в "жълта зона", при тези от "червена" отрицателният тест не освобождава от изискването за карантина, отбелязва телевизия Диджи24.

Освободени от карантина са децата под 6 години (без условия) и децата между 6 и 16 години, ако имат отрицателен ПСР тест. Не се налага карантина и на транзитно преминаващи лица, които ще останат на територията на Румъния до 72 часа.

Актуализираният списък влиза в сила от 00.00 часа на 12 септември.

ЕС извади 6 страни от списъка си на безопасни за пътуване държави във връзка с коронавируса

ЕС извади Япония и още пет страни от списъка си с безопасни дестинации за пътуване във връзка с коронавируса. Това означава, че пътниците от тези държави ще са подложени на строги рестрикции, като например тестове за коронавируса или карантина, предадоха световните агенции.

От списъка отпадат освен Япония и Албания, Армения, Азербайджан, Бруней и Сърбия. Уругвай пък е добавена в списъка.

С тези промени списъкът на ЕС вече включва само 12 страни. Това са Молдова, Украйна, Австралия, Нова Зеландия, Канада, Йордания, Босна и Херцеговина, Саудитска Арабия, Катар, Сингапур, Южна Корея и Уругвай.

Решението на ЕС не е обвързващо и дава свобода на отделните страни членки да определят сами своите гранични политики във връзка с коронавирусната пандемия. Германия например добави още в неделя Албания, Сърбия, Азербайджан и Япония към списъка си с високорискови страни, за идващите от които се прилагат по-строги рестрикции.