Националният институт за обществено здраве на Румъния публикува списък на страните от т.нар. "зелена зона" за коронавирус, съобщава агенция Аджерпрес.

Списъкът влиза в сила в 0,00 ч. на понеделник срещу вторник и означава, че гражданите на тези страни, които нямат симптоми на коронавирусна инфекция, при влизане в Румъния са изключени от мярката налагане на карантина.

Списъкът, който влиза в сила тази седмица, включва следните държави: Австрия, България, Чехия, Кипър, Хърватия, Швейцария, Естония, Финландия, европейската територия на Франция, Германия (с изключение на района на Гютерсло, където се намира кланицата "Тьонис"), Гърция, Ирландия, Исландия, Италия, Латвия, Литва, Лихтенщайн, Малта, Норвегия, Словакия, Словения и Унгария.

Всички асимптоматични лица, които пристигат в Румъния от държави, които не са включени в този списък, трябва да бъдат поставени в домашна изолация или карантина за период от 14 дни. Изолацията се прилага спрямо всички лица, които живеят на един и същи адрес, уточнява Аджерпрес.

Румъния достигна броя на заразените с коронавирус от април

Отмяната на ограничителните мерки, въведени заради пандемията от новия коронавирус, очаквана от 1 юли "хвана грип", съобщава румънският вестник "Адевърул". Румънските лекари, които се събраха в понеделник на заседание на техническата група за Ковид-19, решиха, че взривът от нови случаи на заразяване в последния период не позволява нова серия мерки за облекчаване, а премиерът ще обсъжда утре затягане на контрола с цел спазване на мерките за превенция, посочва изданието.

"Адевърул" цитира премиера Лудовик Орбан да казва, че развитието на ситуацията през последните 10 дни кара властите да проявят предпазливост по отношение на мерките за облекчаване на ограниченията.

Вестникът отбелязва, че през последната седмица в Румъния са потвърдени най-малко 2268 нови случая на заразяване, докато предходната седмица бяха 2046. Регистрираните нови случаи са сходни със стойностите от пика на епидемията от периода 13-19 април, когато в страната бяха установени 2446 нови случая, посочва вестникът и цитира министъра на здравеопазването Нелу Татару, който също каза, че от 1 юли няма да има нова серия мерки за облекчаване на ограниченията. От 1 юли се очакваше да отворят закритите пространства на ресторантите, киносалоните, залите за спектакли и закритите басейни.

"Увеличи се броят на пациентите в интензивни отделения, нарасна броят на смъртните случаи", обясни здравният министър.

В. "Адевърул" цитира прогноза, направена въз основа на математически модели от Института за здравни показатели и оценка към Университета във Вашингтон, според която на 1 октомври в Румъния може да има 9931 смъртни случая в резултат на Ковид-19. До момента след заразяване с новия коронавирус са починали 1634 румънци, напомня изданието. Според използвания математически модел, ако всички хора носят предпазни маски, броят на смъртните случаи на 1 октомври ще бъде само 5269, но ако бъдат въведени нови мерки за облекчаване на ограниченията, той ще се удвои до 10 549. "Адевърул" уточнява, че това са само данни от математически модели, но все пак напомня, че до момента разликите между прогнозите и реалния брой на смъртните случаи е била много малка, дори незначителна, не само за Румъния, но и за останалите държави.

В друг материал същият вестник отбелязва, че ако в началото на пандемията са били нужни три месеца за заразяването на един милион души, сега същият брой хора са се заразили само за осем дни. Представители на Световната здравна организация предупредиха, че пандемията от новия коронавирус, с който вече са заразени над 10 милиона души в света, навлиза в нов опасен етап, пише "Адевърул".

В. "Ромъния либера" съобщава, че кризата с коронавируса е струвала на Румъния 3,1 милиарда леи.

"3,1 млрд. леи са преките разходи, свързани с кризата с коронавируса", заяви финансовият министър Флорин Къцу пред местна телевизия. От друга страна той уточни, че "добавката за лекарите още не е изплатена" и "ще има нови разходи, свързани с Ковид-19 в следващия период".

Още в началото на пандемията Румъния реши да изплаща месечна надбавка от 500 евро за лекарите, които са на първа линия в борбата с Ковид-19.