Румънските власти обявиха снощи серия мерки за ограничаване на разпространението на варианта Омикрон на коронавируса, след като в страната бяха потвърдени първите два случая, съобщава в. "Адевърул".

Мерките предвиждат всички румънци и европейски граждани, които пристигат от страни извън Европейския съюз, да представят отрицателен PCR тест, направен до 48 часа преди пътуването, съобщи здравният министър Александру Рафила. Мярката е валидна и за ваксинираните лица. Неваксинираните лица влизат в карантина за 10 дни

Европейските граждани, пристигащи от страни от ЕС, трябва да представят зелен сертификат, удостоверяващ ваксинация, преболедуване или отрицателен PCR тест, направен до 72 часа преди пътуването. Неваксинираните и непреболедували лица, които идват от страни от ЕС, намиращи се в червената зона, ще бъдат поставяни под карантина за 10 дни. Лица, които са неваксинирани и непреболедували и не представят тест, направени до 72 часа преди пътуването, влизат в карантина за 14 дни, посочи Рафила.

Същевременно Националният комитет за извънредни ситуации ще актуализира списъка на страните от Африка, чиито граждани временно няма да могат да влизат в Румъния.

Началникът на Департамента за извънредни ситуации Раед Арафат от своя страна съобщи, че Румъния ще въведе от 20 декември формуляр за локализиране на пътника (Passenger Locator Form - PLF), който вече се прилага в редица други страни, съобщава телевизия Диджи24.

Арафат обясни, че този формуляр, който се попълва преди пътуването, има за цел да може веднага да се установи местонахождението на съответното лице, ако възникне проблем.

Вчера румънските здравни власти съобщиха, че вариантът Омикрон е потвърден при двама румънски граждани, пристигнали от Южна Африка с полет на 30 ноември. Става дума за 48-годишна жена от окръг Брашов и 59-годишен мъж от окръг Васлуй. Те са асимптоматични и са в изолация. Очакват се резултатите от секвенирането на пробата на спортист от град Бая Маре, който също се е завърнал от Южна Африка.