Румъния поема от днес шестмесечното председателство на Съвета на ЕС. Това ще бъде особено изпитание за страната насред порой от критики срещу поведението на властите в Букурещ.

За пръв път в последното десетилетие държава, която поема председателството, бива предварително обвинявана в неподготвеност.

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер тази година бе особено прям с румънското ръководство, като първо заяви, че вече не може да запомни имената на премиерите заради честата им смяна, а дни преди началото на председателството изрази съмнение, че румънците могат да изпълнят основната задача - да бъдат честни посредници в преговорите между държавите от Общността.

Коментарите на Юнкер бяха предизвикани от задълбочаващите се кавги сред румънското политическо ръководство, където президентът Клаус Йоханис обвини правителството в липса на готовност да води ЕС, а председателят на управляващата Социалдемократическа партия Ливиу Драгня отвърна, че подобни оценки са национално предателство.

Месец преди началото на председателството ЕК представи поредния си доклад за Румъния по механизма за наблюдение на борбата с корупцията, в който отчете сериозни слабости, отстъпление от постигнатите резултати и дори отправи нови препоръки, 11 години след началото на надзора. Европейски наблюдатели откриват предпоставки срещу Румъния да бъде предприета процедурата, задействана вече срещу Унгария и Полша заради съмнения за върховенството на закона.

Новото председателство започва с началото на годината, в която ще бъдат избрани новият Европейски парламент и следващата Европейска комисия. Новата година се очаква да отброи последните дни на Великобритания в ЕС. В Съвета остават много нерешени въпроси, сред които са укрепването на охраната на външните граници на ЕС и промяната на правилата за миграцията.

Ако успее да съдейства за решението на тези задачи, Румъния би съумяла да опровергае своите критици. Макар да започва председателството от ниска точка на доверие, страната получава възможността да постигне подобряване на образа си на европейската сцена точно в мига, в който всички погледи са насочени към нея. Успехът на Румъния би бил полезен за самата нея, но и за ЕС, в поредния решителен час на промяната