Румъния отговори на италианския вицепремиер Матео Салвини и заяви, че не може гражданите на една страна да се свързват с престъпно явление. Преди два дни той обвини Румъния и България, че изпращат "роби" в Западна Европа.

"Ще се опитам да предприема ограничителни мерки и по отношение на транспорта. През последните месеци са иззети 300 транспортни средства с български регистрационни номера, но без застраховки. Също така има внос на роби от европейски страни - Румъния и България", каза още Салвини, който е и вътрешен министър.

С тези думи той предизвикаха реакцията на румънското Външно министерство. В изявлението, разпространено в медиите, се казва, че е неприемливо всякакво асоцииране между гражданите на една страна и едно престъпно явление.

"Ситуацията с гражданите, които извършват престъпления, трябва да се разглежда без стереотипи и в никакъв случай на етническа основа или без спазване на принципа за недискриминация. Законът трябва да се прилага еднакво и строго, независимо от гражданството или етноса", подчертава румънското министерство.

В съобщението се изтъква още, че като страна член на ЕС Румъния проявява загриженост и предприема действия за борба с нелегалната миграция и трафика на хора, независимо под каква форма се проявяват.

Два пътни инцидента в Южна Италия, при които загинаха 16 мигранти, предизвикаха политически дебати във връзка с експлоатацията на чуждестранните работници в страната. Матео Салвини поиска твърди мерки за ограничаване на имиграцията, трафика на хора и формите на робство.