Румънският президент Клаус Йоханис съобщи след заседание днес на Върховния съвет за национална отбрана, че генерал Даниел Петреску ще бъде назначен за началник на Генералния щаб на армията, съобщава информационният сайт Зиаре, предава БТА.

Румънската армия ще има нов началник на Генералния щаб, след като генерал Николае Чука премина в резерва, за да стане министър на отбраната.

На заседанието на Върховния съвет за национална отбрана е било одобрено и закупуването на още пет изтребителя Ф-16 за над 100 милиона евро. Държавният глава допълни, че сделката трябва да бъде одобрена и от парламента.

През 2013 г. Румъния купи 12 използвани многоцелеви изтребителя Ф-16 от Португалия, като първите самолети пристигнаха в страната през 2016 г. За закупените първоначално изтребители, без пакета от допълнителни услуги и оборудване от правителството на САЩ, Румъния заплати на Португалия около 180 милиона евро.

На заседанието днес е било решено още Румъния да продължи да заделя два процента от брутния си вътрешен продукт за отбрана.

Агенция Аджерпрес допълва, че на заседанието е било взето решение и за броя на румънските военни, които ще участват в мисии зад граница през 2020 г. Над 2100 военни от министерството на отбраната и над 790 полицаи от министерството на вътрешните работи ще участват в задгранични мисии догодина, информира агенцията. Президентът Клаус Йоханис отбеляза, че броят на румънските военни в задгранични мисии е увеличен с над 200 души. Държавният глава уточни, че над 800 от тях ще участват в мисията в Афганистан.

Най-новата мисия, в която участва Румъния, е тази в Мали, каза румънският президент и допълни, че тази мисия е много ценена от партньорите на Румъния в региона.