"Стогодишнината от Великото обединение хвана румънските политици в разгара на война", пише румънският в. "Адевърул".

Тържественото парламентарно заседание вчера за отбелязване на стогодишнината от обединението на Румъния на 1 декември 1918 г. показа една по-разединена от всякога политическа класа, а речите на първите мъже в държавата бяха изпъстрени с атаки по адрес на противника и по-малко с конкретни проекти за бъдещето, коментира вестникът, цитиран от БТА.

Изданието посочва, че пръв атаката е подел президентът Клаус Йоханис, който след като говори за 1918 г. и единството на румънците, премина към критики по адрес на правителството на премиера Виорика Дънчила и коалицията на Социалдемократическата партия и Алианса на либералите и демократите по темата за измененията в правосъдното и наказателното законодателство.

Йоханис също така подчерта, че начело на Румъния би трябвало да стоят политически лидери без проблеми с почтеността и способни да поддържат европейския и евроатлантически курс на страната, а не такива с "популистки, демагогски и манипулаторски подход".

Лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня от своя страна отговори, че политиците трябва да се държат като "истински румънци" и да бъдат по-внимателни, когато гласуват в Европа срещу правителството, както се случи с резолюцията на Европейския парламент за правовата държава в Румъния. "Да бъдем румънци преди всичко тогава, когато гласуваме в Европа (. . .) Да спрем тази война между румънци и румънци, която водим извън страната и вътре в нея", призова Драгня от парламентарната трибуна.

Премиерът Виорика Дънчила също отправи "послание за политически мир" към президента Йоханис и партиите от опозицията. "Трябва да решим сами проблемите си в Румъния (. . .) Можеш да критикуваш, но като румънец, когато говориш за Румъния, трябва да проявиш уравновесеност. Трябва да се бориш страната ти да бъде уважавана", заяви Дънчила.

Днес в град Алба Юлия, където е подписана декларацията за обединението, ще се състои тържествено правителствено заседание, съобщава в. "Котидианул". Заседанието ще се състои в т.нар. Зала на Обединението, където на 1 декември 1918 г. 1228 делегати от Трансилвания вземат решението за обединение с Румъния.