Председателят на управляващата в Румъния Социалдемократическа партия Ливиу Драгня заяви днес, че е дошъл моментът румънците да решат сами какво общество и каква страна искат да имат, предаде Аджерпрес, цитирана от БТА.

"Гласувах за това, което искат милиони румънци, за това, което мисля, че ни определя като общество и нация. Мисля, че е важно румънците да дойда да гласуват, защото би било добре да решим какво искаме за нашето общество и нашата нация. От години ни се казва, че други знаят по-добре как трябва да живеем, как трябва да действаме, други знаят по-добре какво е добро за нас. Аз мисля, че е моментът да решим ние какво общество и каква страна искаме да имаме", посочи лидерът на социалдемократите, след като участва в референдума за промяна на конституционната дефиниция на семейството.

Попитан дали смята, че в момента той самият има традиционно семейство, Драгня, който няма сключен брак с настоящата си приятелка, заяви: "Знаете какво означава традиционно семейство - означава един мъж и една жена, които могат да създадат деца. Аз имам две деца, които обичам много".

На въпрос дали е проблем, ако едно традиционно семейство, съставено от мъж и жена, не може да има деца, Драгня отговори: "Не е проблем, но могат да осиновят деца (. . .) Това е едно традиционно семейство и ако осиновят дете, означава, че това дете ще има шанса да получи майчина любов".

Лидерът на социалдемократите изтъкна също, че "категорично не отхвърля никое малцинство, включително и сексуалните малцинства". "Напротив, мисля, че заедно, с много мъдрост и зрелост, трябва да изградим законова рамка за гражданското партньорство", посочи той.

Близо 19 милиона избиратели в Румъния са призовани днес и утре да гласуват на референдум за промяна на конституционната дефиниция на семейството, за да бъде уточнено, че то се основава на брак между "мъж и жена", а не между "съпрузи", както е в момента.

Еднополовите бракове в страната са забранени съгласно настоящото законодателство, а промяната на конституцията би предотвратила всеки опит за легализирането им.

По-рано тази седмица Драгня заяви в телевизионно интервю: "Много хора се опасяват, че това, което се случи в други страни, като легализиране на брака между човек и животно, може да се случи и тук".

Същевременно в кампанията в подкрепа на референдума се появиха послания, внушаващи, че гласуването с "Не" означава съгласие с това еднополови двойки да могат да сключват брак и да осиновяват деца.

"Какво означава "Не" на референдума? Твоето съгласие, че в бъдеще бракът ще може да се осъществява между лица от един и същи пол. Или повече. Двама мъже и една жена. Три жени и четирима мъже. Един мъж и един фикус. Или между една жена и нещо друго. Изборът е твой. Ела на референдума", беше едно от тези послания.

Румъния декриминализира хомосексуалността през 2001 г., но остава една от малкото членки на Европейския съюз, които не предвиждат някаква форма на граждански съюз между еднополови двойки, отбелязва ДПА.