Много от пострадалите са получили отравяне от вдишване на дим, събощават ТАСС и БТА, позовавайки се на Аджерпрес.

По информация на градския инспекторат за извънредните ситуации засега в болница остават шестима души, като състоянието на един от тях е тежко.

Телевизионният канал "Диджи-24" съобщи, че много гости на клуба, изплашени от пожара, са скочили в замръзналото езера. Пожарникарите са ги извадили от езерото, но някои от хората са пострадали от хипотермия.

В езерото работят водолази, за да се уверят, че никой не се е удавил при инцидента. Няколко души, които са скочили от прозорци, са със счупвания на краката. Сградата на клуба е напълно изгоряла при пожара.

Очевидци твърдят, че много от посетителите са пушили в помещенията на клуба, въпреки че в Румъния това е забранено със закон. Причините за пожара се разследват, като прокуратурата е образувала наказателно дело по случая.

Адвокати на собствениците уверяват, че клубът е имал всички необходими за функционирането му разрешителни, но заместник-кметът на района, в който се намира заведението, Дан Криситан Попеску твърди, че клубът не е имал редица документи.

Инспекторатът за извънредни ситуцации посочи, че клубът не е имал документ за пожарна безопасност и че е бил глобяван няколко пъти от 2015 г. насам.

Официалните представители са дали на собствениците срок от няколко месеца, за да извадят необходимото разрешително.

Клубът "Бамбу" е един от най-известните в румънската столица. Той не гори за първи път. През 2005 г. пак бе опустошен от пожар, но бе възстановен, съобщи сайтът Роуменийн инсайдър.

През 2010 г. в клуба е била построена нова съвременна сцена.

Заведението се отличава с екстравагантна архитектура. Собственик на клуба е италианец на име Джошуа Кастеляно, женен за румънската певица Антония, а един от акционерите е известният румънски модериер Каталин Ботезату,.

В края на октомври 2015 г. в букурещкия клуб "Колектив" по време на пиротехническо шоу стана пожар, в резултат на който загинаха 64 души. Инцидентът предизвика в страната вълна от протести срещу корупцията, позволила на собствениците на заведението да нарушат нормите за безопасност, и тогавашното социалдемократическо правителство на премиера Виктор Понта бе принудено да подаде оставка.

"За щастие нямаше изгубени животи при пожара в букурещкия клуб", написа румънският президент Клаус Йоханис в профила си във Фейсбук след пожара в клуб "Бамбу".

"Ние преживяхме още една сериозна трагедия. Правила и закони очевидно бяха нарушени отново. Докато не разберем веднъж завинаги, че законът е за всеки, обществото винаги ще бъде в опасност", посочи президентът.