Според изданието Понта е преписал в дисертацията си по право големи пасажи от други публикации, предаде АФП, цитирана от БГНЕС. "Nature" твърди, че притежава компилирания текст, предоставен от анонимно лице, според което повече от половината от дисертацията от 432 страници за функционирането на Международния наказателен съд е преписана, без да има позоваване.

Съществени части от трите публикации изглеждат почти или напълно идентични с части от монографии на румънските студенти по право Димитру Дякону и Василе Крету. Използван е и превод на английски на публикация на друг студент Йон Дякону.
"Доказателството за плагиатство е поразително", потвърждава председателят на Съвета за висше образование Мариус Андрух, цитиран от "Nature".

Дисертацията е публикувана на румънски език през 2003 г. Тя, според изданието, е преиздадена под формата вече на книга през 2004 г., като са й направени съвсем леки изменения. В този си вид тя представлява основа за друга книга, която е публикувана през 2010 г.

Самият Понта реагира на обвиненията, като заяви, че е готов на всякакви проверки. Според него в основата на тези твърдения стоят политическият му съперник Траян Бъсеску и негови приближени. Понта и Бъсеску са в конфликт за това кой ще представя страната на следващия европейски форум. Понта заяви още, че интересът, който проявява към неговата дисертация за Международния съд списание "Nature" е малко комичен. Списанието е специализирано в областта на науката и медицината.

Виктор Понта, чието лявоцентристко правителство встъпи в длъжност на 7 май, обяви на 15 май оставката на министъра на образованието Йоан Манг заради обвинения в плагиатство в различни научни статии. Премиерът трябваше да се откаже и от първата кандидатка за поста министър на образованието, която също бе обвинена в плагиатство.

През април унгарският президент Пал Шмит подаде оставка, след като докторското му звание бе отнето заради това, че дисертацията му от 1992 г. е преписана, главно от труд на българския спортен изследовател и дипломат Николай Георгиев.

Миналата година скандал в Германия за плагиатство с дисертация принуди министъра на отбраната Карл-Теодор цу Гутенберг да подаде оставка.