Изданието посочва, че министерството на земеделието е започнало серия от проверки преди Великден, по време на които е открило около 30 000 литра фалшифицирано вино, внесено от България, предаде БТА.

Несъответстващата на изискванията напитка била открита в складове в окръзите Бузъу, Галац и Нямц. Резултатите от лабораторните изследвания са потвърдили присъствието на екзогенна вода и алкохол от произход, различен от гроздовата ферментация.

Инспекторите са разпоредили конфискация на 29 174 литра вино и са наложени глоби в размер на 80 000 леи (33 562 лева).

Проверки са осъществени и на голяма част от румънските винопроизводители, както и на дистрибуторите на вино, внасяно от Европейския съюз. Анализите на 316 проби са установили, че румънските вина отговарят на изискванията.

Произведените и бутилирани в България вина, които не съответстват на нормите, са забранени за продажба и върнати на българския доставчик, посочва министерството.

Специалисти уточняват, че фалшивите вина могат да бъдат открити само чрез лабораторни изследвания, но потребителите трябва да бъдат бдителни, особено когато става дума за вино с цена 2-3 леи на литър. Фалшифицираните вина съдържат опасни за здравето продукти като синтетични оцветители и аромати, предупреждават експертите.