Иранският президент Хасан Рохани заяви, че Иран ще продава своя петрол и ще заобикаля с гордост възобновените санкции на САЩ, насочени срещу жизненоважните за страната енергиен и банков сектор.

"Америка иска да сведе до нула продажбите на ирански петрол. Обявявам, че ще заобикаляме с гордост вашите незаконни и несправедливи санкции, тъй като те противоречат на международното право", изтъкна Рохани в телевизионно изявление, цитиран от световните агенции и БТА.

Шест месеца, след като изтегли САЩ от международното ядрено споразумение за Иран от 2015 година, американският президент Доналд Тръмп възстанови от днес още по-драстични санкции срещу иранския петролен и финансов сектор - ограничения, които бяха отменени по време на управлението на Барак Обама.

"Намираме се в състояние на икономическа война и ще се изправим срещу една власт на заплахи. Не мисля, че досега в американската история е имало в Белия дом някой, който толкова много да нарушава международното право и международните конвенции", допълни Рохани.

Тръмп изтегли САЩ от споразумението през май и в кампанията за междинните избори неведнъж подчерта, че стъпката е правилна:

"Изтеглих Съединените щати от ужасната, несправедлива ядрена сделка с Иран и през последните шест месеца Иран вече е много различна държава. Нали? Не е ли невероятно".

Влизащите в сила санкции засягат най-вече нефта - най-големия източник на приходи за страната, а също иранското корабоплаване и финансовия сектор.

Първият пакет от наказателни мерки вече беше възстановен през август. Правителството на американския президент Доналд Тръмп се надява те да променят политиката на Техеран в региона, особено подкрепата му за екстремистки групи и програмата за балистични ракети.

Междувременно израелското външно министерство приветства в Туитър засилването на американските санкции срещу Иран, предаде ТАСС.

"Влизащите в сила днес санкции срещу иранския режим са важна стъпка в принуждаването на (режима на) аятоласите към отказ от терористичната дейност, която представлява заплаха и за нашия регион, и далеч извън пределите му", се казва в изявлението.

Министерството помества на същата страница и линк към изявлението на премиера Бенямин Нетаняху от 3 ноември, в което напомня, че "години наред е призовавал да бъдат изцяло възстановени санкциите срещу убийствения терористичен режим в Иран, който застрашава целия свят". Тогава Нетаняху благодари на Тръмп за "историческата му стъпка" и отбеляза, че първите последици от санкциите вече се усещат - икономиката на Иран "е в депресия".

В същото време днес Иран започна ученията за противовъздушна отбрана на фона на подновяването на санкциите на САЩ. Държавната телевизия показа запис на ирански системи и батареи за противовъздушна отбрана по време на маневрите, които ще се проведат днес и утре в голяма територия в северните части на страната. Генерал Хабибула Саяри заяви, че в ученията участват както националната армия, така и Корпусът на гвардейците на ислямската революция. Всички използвани боеприпаси са произведени в Иран.