Министерството на вътрешните работи на Австрия разпространи съобщение, в което се казва, че в родната къща на Адолф Хитлер в Браунау ще се нанесе полицията. Сградата ще бъде преустроена и за тази цел още през ноември ще бъде обявен европейски архитектурен конкурс.

Жълтата, ъглова къща години наред предизвиква спорове и съдебни дела, в опитите на властите да предотвратят възможността тя да се превърне в място за поклонение на неонацисти.

След като през 2016 г. парламентът на Австрия реши да национализира сградата, Герлинде Помер, чието семейство владее имота вече над 100 години, оспори както решението, както и размера на обезщетението. През август Върховният съд отхвърли окончателно жалбата на тъжителката.

С това беше открит пътят за определяне на ново предназначение на сградата. В бъдеще там ще се настанят районната полицейска служба и полицейският инспекторат.

 "Бъдещето на къщата като полицейски участък трябва да е ясен сигнал, че тя никога няма да се превърне в място, където да се отдава почит на нацизма", каза министърът на вътрешните работи Волфганг Пешорн.

Родната къща на Хитлер

Снимка: Gettyimages

Конкурсните работи за необходимото архитектурно преустройство ще бъдат оценявани от независимо експертно жури, което освен архитекти включва и представители на град Браунау, на Федералната служба по недвижими имоти и на други федерални институции.

Очаква се надпреварата за проекта да участват архитекти от целия Европейски съюз, а окончателният план как да бъде преустроена къщата, в която на 20 април 1889 г. се е родил лидерът на Нацистка Германия, трябва да е готов в средата на 2020 г.

Родната къща на Хитлер

Снимка: iStock by Getty Images

Съдът реши по-рано тази година, че семейство Помер трябва да получи компенсация от 810 000 евро за отнемането на имота. Това е по-малко, отколкото искаха наследниците, но повече от първоначално предложената им компенсация.

Ceмeйcтвo Пoмeр e билo coбcтвeник нa имoтa oщe прeди дa гo купи Мaртин Бoрмaн - близък пoмoщник нa Хитлeр, прeз 1938 г. Къщaтa e иззeтa oт държaвaтa и върнaтa нa Пoмeр cлeд Втoрaтa cвeтoвнa вoйнa. Гeрлиндa Пoмeр нacлeдявa имoтa прeз 1977  г. 

Върху 800 квадратни метра в градчето на границата с Германия са разположени гаражи, няколко допълнителни паркоместа и основната сграда. Опacявaйки ce, чe къщaтa мoжe дa ce прeвърнe в нeщo кaтo "хрaм нa Хитлeр" от 70-те години насам министерството наемаше имота, като последно плащаше на семейство Помер по 4800 евро на месец. А къщата се използваше като център за хора с увреждания. Споровете за имота започнаха през 2011 г., когато семейство Помер отказа да направи основен ремонт на сградата, както и да я продаде.

Снимка: iStock by Getty Images