Не се е обадил нито един българин от отцепените райони заради коронавируса в Италия. Това съобщи Таня Димитрова, генерален консул в Милано пред bTV. 

"Oбаждат се главно туристи, които питат какво да правят и как да променят своето пътуване", добави консулът.

Към момента 152 са заразените от коронавирус в Италия, трима са починали, всички са италиански граждани, потвърди Димитрова информацията от местните власти. 26 са в по-тежко състояние, останалите нямат ясно изразени симптоми. Тежките случаи са на по-възрастни хора.

Над 15 хил. българи живеят в засегнатите райони, спешният телефон звъни почти постоянно. Има и много туристи, каза още Димитрова.

Родители на български младежи, студенти в района със случаи на коронавирус, са съобщили, че ще ги приберат от страната.

"В блокираните райони няма никакъв достъп, така че български туристи там просто няма как да попаднат", обясни Димитрова. По-скоро въпросът е да се избягват от туристите районите с обявена зараза - Ломбардия, Пиамонте, Венето.

Българите да пътуват само в краен случай в районите с установена зараза, препоръчаха от МВнР.

Пред bTV българи в Италия разказват, че известна паника е настъпила, особено при децата. По бензиностанциите е било напрегнато - хората са били с шалове, с маски, а улиците са били празни.

Маските в аптеките също са свършили, съобщават българите. Те уточняват, че точно до Флоренция има голям град с китайски жители и напрежението расте, защото мерки реално няма, никой не ги спира да пристигат от Китай.

По думите на нашенците в Италия, родителите няма да пускат децата си в училище, а италианските власти отцепили много бързо района. Повечето хора работят от вкъщи.