Саудитска Арабия се ангажира да осигури на ООН 10 милиона долара за спасяването на петролен танкер, изоставен край бреговете на воюващия Йемен и представляващ потенциална заплаха от "черен прилив" в Червено море. Това съобщи днес официалната саудитска осведомителна агенция, предаде Франс прес.

Танкерът "Сафер", закотвен недалеч от стратегическото пристанище Ходейда, на около 150 км от саудитския бряг, съдържа малко повече от един милион барела петрол и може всеки момент да се разцепи, да експлодира или на него да избухне пожар, смятат експерти.

Близо 45-годишният кораб не е поддържан от 2015 г., а в момента Йемен изживява крайно тежка хуманитарна криза заради войната между властите и бунтовниците хуси, контролиращи пристанището Ходейда.

От 2015 г. в конфликта се намесва Саудитска Арабия, подкрепяща лоялистките сили.

"Центърът за хуманитарна помощ и спасителни работи "Крал Салман" дарява 10 милиона долара (близо 9,5 милиона евро) за премахване на заплахата от черен прилив в Червено море", съобщи агенция СПА.

Франция, Великобритания, Германия, Катар и други страни донори обещаха през май 33 милиона долара за финансиране на спешни дейности - по-малко от половината от 80-те милиона долара, на които се надяваше ООН.

Според световната организация за една цялостна спасителна операция, включваща пълно обезопасяване на танкера, са необходими общо 144 милиона долара.

А в случай на "черен прилив" само операциите за почистване на морето ще струват 20 милиарда долара, смята ООН.

В сряда еколозите от "Грийнпийс" призоваха арабските страни да действат, "преди да е станало твърде късно". Активистите заявиха, че танкерът заплашва не само "населението на Йемен и съседните страни", но и "крехките екосистеми в региона, по-специално уникалното биоразнообразие на Червено море". Това би била "една от най-опасните катастрофи в историята".