Хиляди жители на Рим участваха в протест срещу здравните сертификати, организиран в центъра на италианската столица Рим, при който се стигна до сблъсъци с полицията, предадоха световните агенции. Първоначално протестиращите проведоха голям, разрешен протест на Пиаца дел пополо.

След това те напуснаха площада и се сблъскаха с полицията, докато преминаваха през парка Вила Боргезе на протест, за който нямаха разрешение, отбелязва БТА.

Новите правила, които влизат в сила от 15 октомври, изискват хората да показват сертификат за имунизация срещу коронавирус или отрицателен тест, за да могат да работят и да бъдат допуснати на работните си места. Разпоредбата засяга както държавните, така и частните предприятия.

Полицаи от сили за борба с безредиците възпряха протестиращите да преминат покрай канцеларията на премиера Марио Драги. При сблъсъците бяха използвани водни струи. Най-малко двама протестиращи са получили наранявания. В протеста са участвали най-малко 10 000, по данни на телевизия РАИ. Организаторите пък твърдят, че протестиращите са били 100 000.

Италианците са длъжни от месеци да показват здравен паспорт при посещение на кина, театри, музеи, изложби, концерти, спортни зали и басейни, закритите посещения на ресторанти, както и при пътувания на големи разстояния. По данни на здравното министерство са ваксинирани над 80% от навършилите 12-годишна възраст.

Италия беше първата засегната от пандемията европейска страна, а жертвите там надхвърлиха 130 000, припомня Франс прес.