Антифашистките "Сардини" организират днес в Рим голям протест, като същевременно обмислят какво да е бъдещето на тяхното движение, което иска да "събуди" италианската политика, но без да се трансформира в партия, нито в организация, защитаваща една единствена кауза, отбелязва Франс прес и БТА.

Протестното движение, нарекло се "Сардините", се появи преди месец в Болоня, когато протест, организиран от четирима никому непознати до този момент хора, изненадващо привлече 15 000 души, които разкритикуваха езика на омразата и на разделението на Матео Салвини, бивш италиански вицепремиер и настоящ лидер на крайната десница Лига. Оттогава бяха организирани десетина протеста, в които участваха общо около 300 000 души в Милано, Флоренция, Неапол или Палермо.

Първият протест беше срещу Салвини, но после това се превърна в утвърждаване на демокрацията, ние сме антифашисти, ние сме за равенството, ние сме срещу нетолерантността и хомофобията, казва един от основателите на движението Матия Сантори.

Демонстрацията днес ще се състои на големия римски площад Сан Джовани. Засега 100 000 души са заявили във Фейсбук желание да участват в нея.

Освен 32-годишния Сантори, който е икономист и доброволец треньор по фризби в различни асоциации, другите съоснователи на движението са Андреа Гарефа, който е екскурзовод на 34 години, Роберто Мороти, който е инженер на 31 години, специализирал се в рециклирането, и Джулия Траполони, която е на 30 години и е физиотерапевт, допълва сайтът на телевизия Скай Ти Джи Вентикуатро. Те искат да върнат на политиката нейната привлекателна сила и да я превърнат отново в нещо хубаво.

В Рим водеща фигура на движението е Стивън Огонго, на 45 години, журналист по професия, роден в Кения, припомня Франс прес. Движението на "Сардините" е спонтанно, припомня Стивън и разказва, че той лично е решил да създаде "римската му страница" във Фейсбук преди около 15 дни, преди да си легне да спи. На следващия ден, когато отворил Фейсбук, той видял, че 10 000 души са заявили желание да се присъединят, а на последващия ден те били вече били 20 000.

Важното днес е да видим колкото се може повече хора да излязат на улицата, за да кажат, че са уморени от културата на омразата. Ние не толерираме повече езика на расизма, на фашизма, на дискриминацията и на сексизма, казва Огонго. Според него Салвини е успял до такава степен да "оневини" най-лошите форми на расизъм, че някои хора са започнали да се гордеят с тях, а онези, които не са расисти просто са се примирили.

Огонго припомня, че движението сега е в началото си и че същественото е то да пробуди съзнанието и съвестта на хората, да ги накара да взимат отговорни решения и да правят отговорни избори и да бъдат принудени политиците да променят езика си.

Но Сантори и неговите трима съмишленици от Болоня искат да стигнат по-далеч, но бавно. Затова те организират утре ден за размисъл за бъдещето на движението, в който ще участват 160 негови представители от различни части на страната.

Засега "Сардините" се припознават като част от лявото пространство, но не искат да създадат партия, нито да заменят съществуващи структури. Много "Сардини" са и екоактивисти, борят се срещу мафията, срещу финансовата и социалната несигурност. Те защитават и правото за придобиване на националност на родените в Италия имигранти.

Целта на "Сардините" е да се борят също срещу нарастващото въздържание на изборите и да помирят италианците с политиката. Идеята им е да предизвикат появата на нова енергия чрез една по-спонтанна и свободна форма от тази на партиите, като се сдобият с организация, която няма да бъде йерархична, но ще дефинира големите ръководни насоки на "Сардините", разказва Сантори.

"Сардините" са си поставили за цел и да достигнат до малките градове и до така наречените уязвими зони, които биха могли да се подадат на "опростените идеи и на популизма".

Въпреки нарастващата популярност на "Сардините" обаче Лигата на Салвини води в националните допитвания до общественото мнение и може да постигне историческа победа на регионалните избори идния месец в областта Емилия-Романя, която е бастион на левицата, допълва ДПА.

Телевизия Скай Ти Джи Вентикуатро припомня, че името на движението идва от това, че неговите създатели са искали да отправят посланието: "Ние сме наблъскани като сардини, защото не сме сами, а сме много". А символът на движението "сардината" напомня, че това е едно тихо създание, което е коренно различно от кресливите оратори на митингите.