Реставрацията на скулптура в Испания предизвиква насмешка и върна спомена за възстановена фреска преди осем години, която привлече туристи, но и множество подигравки, съобщи Асошиейтед прес.

Статуята на усмихната жена върху офис сграда в северния испански гр.Паленсия е реставрирана така, че сега наподобява анимационен герой.

Резултатът от реставрацията на скулптурата бил забелязан от цветар с магазин на същата улица, който обърнал внимание на съседа си художник. Антонио Капел заснел новия бюст и публикувал във Фейсбук снимките, с което предизвикал бурни реакции.

"Бях изненадан. Как са могли да направят това?", каза Капел пред Асошиейтед прес.

Сградата е строена през двадесети век и е собственост на банка. Наемателите й решили да ремонтират фасадата преди няколко години. Сега испанските медии показват кадри как минувачи се спират да гледат орнаментите и фигурите по фасадата и правят снимки.

Нескопосаната реставрация веднага събуди спомена и предизвика сравнения с фреската на Христос в северния испански град Бория. Местна художничка аматьор на 80 години реши през 2012 г. сама да възстанови изображението от 1930 г. в местна църква и в резултат се получи образ, който прилича на маймуна. Злощастната фреска обаче превърна Бория в туристическа атракция. Предстои да се разбере дали реставрацията в Паленсия ще има същия ефект.