Твърдолинейният американски конгресмен републиканец Мат Гейц иска да бъде отстранен Кевин Маккарти от поста му като председател на Камарата на представителите на САЩ, предаде Ройтерс.

Агенцията отбелязва, че това става след като републиканският лидер избегна на косъм частичното спиране на работата на правителството, приемайки законопроекта за временното му финансиране с по-голяма подкрепа от демократите, отколкото от републиканците.

Маккарти е изправен пред пряка заплаха за лидерството си, след като твърдолинейният му колега републиканец Гейц отправи призив да се гласува за неговото отстраняване, което внесе допълнителен хаос в Конгреса на САЩ.

Гейц, който от месеци е в конфликт с Маккарти, заяви, че подава "предложение за освобождаване", което ще наложи гласуване за отстраняването му като председател на Камарата на представителите, въпреки че той самият не направи алтернативно предложение за лидер на долната камара на Конгреса.

Не е ясно дали това предложение ще има успех, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Републиканците контролират Камарата на представителите с малко мнозинство от 221 на 212 гласа и ще бъде необходимо най-малко петима от тях да не гласуват за Маккарти, за да бъде застрашен постът му, но само в случай, че и всички демократи гласуват срещу него.

Гейц и други крайно десни конгресмени републиканци са разтревожени, че Маккарти е могъл да разчита на гласовете на демократите, за да бъде приет законопроектът за временното финансиране миналата събота, което предотврати частичното спиране на работата на правителството.

Маккарти нарече отправеното от Гейц предизвикателство към поста му като председател на Камарата на представителите обезпокоително и заяви, че очаква да оцелее при вота.