Необичайно висока активност се отбелязва на изборите за районни съвети в Хонконг. През последните месеци вотът се превърна в своеобразен референдум за подкрепата на населението за антиправителствените протести, предават Асошиейтед прес и БТА.

Над 2,1 милиона жители на Хонконг са упражнили правото си на глас до 16,30 ч. местно време в изборите за районни съвети. Шест часа преди избирателните секции да затворят, активността е 52 процента, предаде Ройтерс, като се позова на правителствени данни.

За сравнение на предишните регионални избори преди четири години гласувалите до същия час са били над 1,47 милиона.

Полицейското присъствие днес е незначително, отбеляза Ройтерс. Първите резултати ще започнат да излизат преди полунощ (18,00 ч. бълг. време).

Местните избори се разглеждат като барометър за подкрепата, с която се ползва ръководителката на изпълнителната власт в китайския административен район Кари Лам.

Вотът трябва да покаже настроенията на гражданите след като от месеци хората са на улиците и влизат в сблъсъци с полицията.  Недоволството в бившата британска колония ескалира от началото на юни, отбелязва ДПА.

Обикновено изборите за районни съвети не привличат особено внимание, но силно представяне на опозицията би показало, че обществото продължава да подкрепя антиправителствените протести, отбелязва АП. И двете страни призоваха поддръжниците си да гласуват.

Изборите за районни съвети в Хонконг започнаха при засилени мерки за сигурност.

Дълги опашки се оформиха пред избирателните секции още рано сутринта. Над 1100 кандидати се съревновават за 452 места в хонконгските районни съвети, което е най-ниското равнище от системата управление. Засега не е ясно как ще повлияят на резултатите разкритията на австралийски медии, че китайски агенти са се намесвали в политиката на Хонконг. 

Ако продемократичните кандидати се представят добре на днешните избори, това ще се смята за знак, че гражданите продължават да подкрепят твърдо протестното движение, започнало заради закон, позволяващ екстрадиция на хонконгски граждани в континентален Китай.

Фактът, че преди изборите се регистрираха близо 400 000 нови избиратели беше сметнат за позитивен знак от продемократичния лагер, отбелязва АФП.

Продемократичният активист Джошуа Уон заяви, че ще продължи борбата, въпреки че не беше допуснат до участие в изборите. Хората могат да протестират за демокрация и срещу полицейската бруталност на улицата или пред урните, подчерта той.

Ден преди изборите на ръководители в най-ниското ниво на управление, десетки семейства излязоха на улиците. Те се включиха днес в протестно шествие в Хонконг срещу действията на правителството по време на демонстрациите, предаде Асошиейтед прес.

"Без повече сълзотворен газ!", скандираха участниците в проявата, организирана в навечерието на оспорвани местни избори.

Полицията за борба с безредиците е използвала над 9000 пъти сълзотворен газ срещу протестите, които разтърсват китайския специален административен район от юни. Често това става на оживени места и близо до училища.

Властите твърдят, че няма доказателства сълзотворният газ да е опасен за здравето и отказват да разкрият какъв е химическият му състав. Полицията купува кенове със сълзотворен газ от Китай и участничка в днешното шествие изрази опасения, че газът може да съдържа предизвикващ рак диоксин.

Изборите се провеждат в 18 района.