Броят на жертвите на катастрофи по пътищата в европейската част на Франция е достигнал рекордно ниско равнище през миналата година, когато са загинали 3259 души, съобщи премиерът Едуар Филип, цитиран от Франс прес и БТА.

116 живота са били спасени с намаляването на скоростта по второстепенните пътища, уточни премиерът. Ограничението на скоростта до 80 км/ч, въведено на 1 юли миналата година, е силно оспорвано, особено сред поддръжниците на движението на "жълтите жилетки", които протестират от ноември миналата година срещу данъчната и социалната политика на правителството.

Филип подчерта, че има възможност за дискусии по този въпрос в рамките на големия национален дебат, започнат неотдавна от френския президент Еманюел Макрон в опит да уталожи гнева на "жълтите жилетки". "Всички, които дойдат да направят предложения за запазване и дори подобряване на тези вече добри резултати, ще бъдат добре дошли. Подет е голям дебат, ще има място за предложения", увери премиерът.

В отвъдморските територии на Франция са били отчетени 244 смъртни случая при катастрофи. Общо това прави за цяла Франция 3503 души. С това резултатите през миналата година надхвърлят тези от 2017 г., когато при катастрофи загинаха само 3427 души, но 2018 г. се оказва втората година с най-ниска смъртност по френските пътища. Всички други индикатори сочат спад: броят на катастрофите е спаднал с 4,8 на сто, броят на ранените - с 5,4 на сто. Броят на ранените, приети в болница, е намалял с 24,8 на сто.

"Горди сме с резултатите и с тези спасени животи", подчерта Филип.

Според правителството резултатите са щели да бъдат още по-добри, ако радарите по пътищата не бяха станали обект на вандализъм в рамките на движението на "жълтите жилетки", които се противопоставят на въведеното ограничение на скоростта. Според протестиращите радарите символизират "рекета" от страна на държавата. Вътрешното министерство съобщава, че 60 на сто от радарната мрежа е била извадена извън строя.

Досега разрешената максимална скорост по този тип пътища беше 90 километра в час. Сега според разпоредбата тя става 80 километра в час по всички двупосочни пътища, с по едно платно във всяка посока, без централен разделител (мантинела, бариера, насип и др).

rk