САЩ съобщиха за рекордните близо 55 000 нови случаи на Ковид-19, регистрирани вчера - най-голямо увеличение в рамките на денонощие в отделна държава, по данни на Ройтерс.

Новите случаи вчера са 54 879, което надхвърля досегашния рекорд за 24 часа, регистриран в Бразилия на 19 юни.

Само преди две седмици САЩ съобщаваше за по около 22 000 нови случаи на ден. Сега обаче, за седми пореден ден се съобщава за над 40 000 случаи и числата са най-големи за три последователни дни.

През последните две седмици броят на новозаразените е нараснал в 37 от 50-те щата на САЩ.

Щатът Флорида съобщава за най-голямо увеличение - с над 10 000 случаи за деня. Щатът, който има население от 21 милиона, съобщи за повече заразени за денонощие, отколкото е съобщавала която и да е европейска държава в пика на епидемията на нейна територия, посочва Ройтерс.

Д-р Антъни Фаучи - ръководител на националния институт по алергии и заразни болести, предупреди по-рано тази седмица, че увеличението на дневна база може да достигне 100 000, ако не се приложат национални мерки за забавяне на темповете на заразата.

Междувременно британското правителство ще отмени от 10 юли изискванията за карантина за хора, пристигащи от държави, сред които са Германия, Франция, Испания и Италия, съобщи телевизия "Скай нюз".

Пълният списък на държавите, включени в облекчен режим, ще бъде обявен по-късно днес.

По сегашните правила, пристигащите трябва да се самоизолират за 14 дни, след влизане в страната.

Малко вероятно е САЩ, където броят на заразените и починалите е най-голям в света, също да бъдат включени в списъка с държави с по-нисък риск.

Утре се очаква правителството в Лондон да извади няколко държави от списъка на тези, в които не съветваше британците да пътуват. Това означава, че гражданите на Обединеното кралство могат отново да тръгнат на почивка зад граница.

Великобритания е регистрирала най-голям брой заразенив Европа, с близо 44 000 потвърдени смъртни случаи. Страната постепенно облекчава карантината, наложена през март, а в Англия барове, ресторанти и фризьорски салони ще отворят врати от утре.

В същото време пътуващи за Швейцария лица от 29 държави от 6 юли ще трябва да се регистрират при пристигането си и да се самоизолират, за да се предотврати активизиране на коронавируса, съобщи вчера швейцарското правителство, цитирано от Ройтерс.

В списъка са САЩ, Швеция, Бразилия и Русия, определени като държави с висок риск от зараза.

Пристигащи в Швейцария, които са били в посочените държави през 14-те дни преди идването си, трябва да уведомят швейцарските власти, веднага след влизането си в страната и след това да се карантинират за 10 дни, обяви правителството.

В списъка с рисковите държави са също Аржентина, Чили, Колумбия, Саудитска Арабия, Южна Африка и Сърбия. Списъкът ще се обновява в зависимост от обстановката.

През последните дни броят на заразените в Швейцария започна да се увеличава, което засили опасенията за втора вълна от Ковид-19, но границите с Италия, Австрия, Германия и Франция в момента са отворени.

Швейцария отмени много от наложените ограничения, като отвори училища и магазини. До момента положителните тестове в страната са 31 967, а 1686 души са починали от Ковид-19 по време на пандемията.

Швейцария е част от Шенгенското пространство от 26 държави, в което обичайно няма гранични проверки. Пътувания от Швейцария са разрешени към всички страни от Шенген, с изключение на Швеция, която е в списъка с рисковите държави.

В Мексико - дронове за доставки на предпазни средства

За да се предотврати рискът от зараза, мексиканска компания започна да използва дронове за доставки на медицински предпазни средства за болници по време на пандемията от коронавирус, предаде Ройтерс.

Базираната в столицата фирма "Синкрония лохистика" започна да използва безпилотни дронове за доставка на консумативи и оборудване на държавни болници в централния щат Керетаро, северно от Мексико сити.

Мексиканските здравни работници организираха протести в цялата страна заради липсата на лични предпазни средства.

Дроновете помагат за възпиране на разпространението на новия коронавирус като извършват бързи доставки, без да има контакти с хора.

Нововъведението започна да се използва в условията на увеличени случаи на зараза в Мексико, наредили страната на шесто място по брой на починалите - общо 28 510.

"Синкрония лохистика" доставя с дронове антибактериален гел, предпазни маски, ръкавици, шлемове, направени с 3D принтер, и други основни материали за здравните работници.

Хуана Анхелика Гарсия - директор на държавната болница "Маркес" в град Керетаро, каза, че лекарите ценят високо тази услуга и дроновете са най-сигурният и безопасен вариант за доставки.