Усмихнат строителен работник, весел пенсионер и засмян фермер - това са рисуваните персонажи, които британското правителство използва, за да увери гражданите на страната, че Великобритания може да се справи с Брекзит без споразумение, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Под жизнерадостния банер на новия правителствен уебсайт има линкове с информация как британците да се подготвят за излизането от ЕС без споразумение, което според критиците може да доведе до недостиг на храна и лекарства, дълги забавяния по границата и икономически проблеми.

Самият сайт беше пуснат днес без шумна информационна кампания, само със съобщения по частни радиостанции и туитове от някои министерства.

Радиорекламата по радио Ел Би Си включваше серия от актьори, задаващи въпроси за подновяването на паспортите, тарифите на мобилните услуги и износа на стоки. В отговор те се препращат към новия уебсайт, който обхваща всички варианти на напускане на ЕС. Включени са и вече публикувани съвети по теми, вариращи от ограниченията за водене на домашни любимци на екскурзия, до допълнителните документи, които ще бъдат необходими за внасяне на стоки от ЕС.

Австрия ще разреши на австрийците във Великобритания да запазят своето австрийско гражданство заедно с британското си поданство, в случай че Обединеното кралство напусне ЕС без споразумение. Това обяви днес във Виена министърът на външните работи Карин Кнайсъл, цитирана от австрийската информационна агенция АПА, предаде Асошиейтед прес.

Австрия позволява двойно гражданство в много редки случаи и Кнайсъл подчерта, че страната ще продължи да следва тази политика. Но за около 25-те хиляди австрийци във Великобритания ще бъде направено изключение, каза тя, без да дава подробности.

Великобритания трябва да напусне ЕС на 29 март. Не се знае дали Камарата на общините в Лондон ще одобри споразумението за развода, издействано от премиера Тереза Мей. Тази неяснота повишава вероятността от "твърд Брекзит".