Организирането на референдума за Брекзит през 2016 г. е струвало почти 130 милиона британски лири, заяви днес Избирателната комисия на Великобритания в момент, когато някои политици призовават за второ гласуване, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Разходите по референдума, включително наемането на персонал, запознаването на обществеността с допитването до народа, ръководенето на избирателните секции, управляването на гласуването по пощата и преброяването на гласовете, са възлизали на 129,1 милиона британски лири, посочи в доклад избирателната комисия.

Докладът не включва разходите на активисти за агитационна дейност или разноските за водене на кампания в медиите.

Близо 33,6 милиона души - 72,2 процента от избирателите - гласуваха на референдума във Великобритания през юни 2016 г. При него имаше 41 050 избирателни секции, обслужвани от 107 100 души персонал. Над 51 500 служители проверяваха и преброяваха бюлетините.

На референдума 52% гласуваха за излизане от ЕС, а 48 на сто - за оставане.

Сегашната парламентарна безизходица във връзка със споразумението на министър-председателя Тереза Мей за Брекзит и нарастващата тревога, че Великобритания може да напусне катастрофално ЕС без сделка, пораждат засилващи се призиви за втори референдум.

Сред водещите поддръжници на идеята за ново гласуване е бившият премиер Тони Блеър, който заяви днес, че Великобритания и ЕС би трябвало да се подготвят за втори референдум, защото парламентът вероятно няма да постигне съгласие по споразумението за Брекзит и ще се наложи обществеността да разреши безизходицата.

Междувременно Тереза Мей съобщи, че в идните дни продължават преговорите с ЕС за получаването на допълнителните уверения, поискани от парламента в Лондон, за да утвърди споразумението за оттеглянето на Великобритания от Общността.

По нейните думи снощните заключения на Европейския съвет по този въпрос трябва да бъдат приветствани, защото за първи път ЕС приема правно обвързващ документ за т. нар. предпазна мярка за границата между Ирландия и Северна Ирландия. Заключенията са стъпка напред, те са най-ясното послание на ЕС досега, че възнамерява само временно и евентуално да приложи тази защитна мярка, посочи Мей.

Според нея е от взаимен интерес постигането на съгласие по този открит за Лондон въпрос, защото напускането на Великобритания без договореност не би било добро за никого. Бях много ясна какви уверения са ни нужни. Британските депутати искат още уверения, обсъдих това с председателите на Европейския съвет и на Европейската комисия Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер, добави тя.

ЕС и самата аз ясно заявихме, че постигнатата договореност е единствената и друга няма да има. Моите колеги искат още уверения, остава още работа, разговорите в следващите дни продължават. Ще търсим начин как да дадем уверенията, поискани от британския парламент, за да одобри споразумението, посочи Мей.

Тя уточни, че е имала сериозен разговор днес с Юнкер и се оказало, че снощи той имал предвид общо преговорите ЕС-Лондон, а не конкретно въпроса за Ирландия, когато казал, че британските позиции били мъгляви. Британското правителство се подготвя за напускане без споразумение. Вярвам, че е по-добре да напуснем с добро споразумение и че вече разполагаме с него, добави премиерът.

През цялото време казвам, че има работа, която трябва да се свърши, за да се изпълни волята на британските избиратели. Това е задължението на правителството и на парламента в Лондон. Подобни преговори винаги са трудни, а към края е най-трудно. Това ме кара да продължавам, както и увереността, че това е за доброто на британците и за по-бляскавото им бъдеще, добави тя на пресконференция, на която показа необичайно вълнение.