Глобалната среща на върха за здравеопазването на Г-20 в Рим обсъди пътищата, по които ваксините срещу Covid-19 да стигнат до цялото световно население - и това да стане навреме, за да могат и по-бедните страни да започнат възстановяване.

Италия като председател на Г-20 и Европейската комисия са съдомакини на еднодневна виртуална конференция, чиято цел е да търси начини за преодоляване на пандемията.

В момента една трета от жителите на най-богатите страни вече са получили поне първа доза ваксина в сравнение със само 0,2 процента от жителите на бедните страни, според КОВАКС. По тази причина Световната здравна организация (СЗО) призова богатите държави да поставят международната солидарност пред ваксинацията на деца и юноши, отбелязва АФП.

КОВАКС е глобална програма, която с подкрепата на СЗО разпространява ваксини срещу коронавируса за нуждаещи се по-бедни държави по света. Програмата обаче изпитва недостиг от дози.

Германия ще дари до края на 2021 г. "до 30 милиона дози ваксина" на програмата КОВАКС, заяви на форума германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от Франс прес.

"От германска страна сме готови да дарим 30 милиона дози ваксина на най-бедните страни и на развиващите се държави до края на годината, при условие, разбира се, че ваксините, които поръчаме, пристигнат навреме", каза Меркел на пресконференция в рамките на Световната среща за здравеопазването на Г-20 в Рим.

"Досега 125 страни са получили 70 милиона дози. Знаем обаче, че парите не са всичко, ваксините трябва също да бъдат налични", добави германският канцлер.

Френският президент Еманюел Макрон на свой ред каза, че страната му ще достави до края на годината (също) "най-малко 30 милиона дози" ваксини на програмата КОВАКС.

Така заедно Германия и Франция ще предоставят по-голяма част от приблизително 100 милиона дози ваксина срещу Covid-19, обещани за тази година от страните членки на Европейския съюз на най-бедните страни.

Тези 100 млн. дози дарение от ЕС обяви по време на разговора председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Премиерът на Италия Марио Драги препоръча временно да бъдат замразени плащанията по обслужването на дълговете, за да се помогне на бедните страни в борбата им с Covid-19, предаде Ройтерс.

Рим ще предложи допълнителни 300 млн. евро (366 млн. долара) за разпределяне на ваксини сред развиващите се държави, допълни Драги.

Италия вече е предоставила 86 милиона евро на програмата КОВАКС и още 30 милиона по свързани многостранни проекти, припомни италианският премиер.

Производителите на ваксини "Пфайзер"/"Бионтех", "Модерна" и "Джонсън и Джонсън" поеха ангажимент по време на форума да доставят на производствени или на по-ниски от пазарните цени 3,5 милиарда дози на най-бедните страни през 2021 и 2022 г., предаде Франс прес.

Китайският президент Си Цзинпин обеща днес страната му да осигури международна помощ от 3 млрд. долара през следващите три години в подкрепа на развиващите се страни за възстановяването им от пандемията от коронавируса и предложи учредяването на международен форум, посветен на сътрудничеството за производство на ваксини, предаде Ройтерс.

Форумът ще бъде платформа за сътрудничество в сферата на производството на ваксини между "държавите, разработващи и произвеждащи ваксини, и други участници, за намиране на начини за стимулиране на справедливо и достъпно разпределяне на ваксините по света", каза Си на форума, призовавайки водещите страни да осигурят по-широк достъп до ваксини за развиващите се държави.

"Китай вече е доставил на различни държави 300 милиона дози ваксини и ще достави още по-големи количества според възможностите си. Китай оказва подкрепа на своите компании производители на ваксини в предаване на технологиите на други развиващи се страни и за започване на съвместно производство", отбеляза китайският лидер.

"Обявявайки подкрепата си за трансфер на авторските права за производство на ваксини Китай подкрепя също възможно най-скорошното приемане от Световната здравна организация (СЗО) и от други международни организации на съответните решения", допълни Си.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган отбеляза, че близо 80 процента от ваксините срещу Covid-19 са за богатите страни или за държави с над средните доходи и добави, че има сериозна несправедливост по отношение на достъпа до ваксини. Ердоган за пореден път изтъкна, че когато бъде готова турската ваксина, тя ще бъде предоставена за ползване от цялото човечество.

Международният валутен фонд (МВФ) представи днес предложение на стойност 50 млрд. долара на пандемията от Covid-19 да бъде сложен край като бъдат ваксинирани поне 40 процента от населението на всички страни до края на 2021 г. и най-малко 60 процента до първото полугодие на 2022 година.