Германската Служба за вътрешно разузнаване обяви днес, че поставя под засилено наблюдение крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (АзГ) заради подозрения, че контактува с екстремисти, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Предвижда се да бъдат проучвани публичните коментари на членове на партията, както и техните връзки с екстремистки групи, каза на пресконференция директорът на Федералната служба за защита на конституцията (Bundesamt fur Verfassungsschutz) Томас Халденванг. По думите му обаче режимът на наблюдение не предвижда внедряване в партията на агенти под прикритие, нито използване на специални разузнавателни средства. Общата задача за наблюдението е да установи дали партията се придържа към екстремистки тенденции, които може да нарушат конституционния ред в Германия.

В началото след създаването си АзГ беше евроскептична, но впоследствие зае твърда позиция срещу политическия елит и срещу миграцията. Няколко нейни членове са били критикувани за възхвала на нацисткия режим и подтикване към насилие спрямо малцинствата.

Клонът на АзГ в провинция Тюрингия вече е обект на засилено наблюдение от местните власти заради екстремистки изказвания на нейни членове. Наскоро партията прекрати връзки със своето младежко крило, поради опасения, че то може да вкара цялата партия в сериозни трудности, припомниха информационните агенции.

На снимката: Бьорн Хьоке - лидер на АзГ в Тюрингия по време на проява на партията в Ерфурт, през май 2016 г.