Германското правителство разглежда възможността да включи Турция в списъка на страните, които по отношение на сигурността са високорискови за агентите на разузнаването, съобщават германски медии, цитирани от Танюг и БТА.

Вестник "Зюддойче цайтунг" и две германски телевизии /WDR и NDR/ цитираха говорител на министерството на вътрешните работи, че този списък в момента се преразглежда.

"В рамките на този процес министерството на вътрешните работи обмисля дали да прибави Турция към него", казал говорителят, чието име не се споменава.

Според Ройтерс в този списък в момента са включени Китай, Русия, Пакистан, Северна Корея и още 26 страни.

Някои германски разузнавателни служби, които виждат Турция по-скоро като неприятел, отколкото като партньор, призоваха за разширяване на разузнавателното наблюдение на действията на тези страни в борбата срещу "Ислямска държава", посочват германските медии.

Някои от тези агенции през последните месеци са предупредили своите служители за опасностите при пътувания в Турция и са препоръчали на гражданите да не ходят там на почивка.

Германия е възмутена заради арестите на нейни граждани в Турция по, както смята Берлин, "политически причини".

Тези твърдения в медиите се появяват в момент, когато отношенията между двете страни партньорки в НАТО са обтегнати, а германски представители заплашват да ограничат продажбата на оръжие на Турция.

Анкара смята, че това ще застраши тяхната обща борба срещу "Ислямска държава", посочва Ройтерс.