Британските власти започнаха разследване срещу Замира Хаджиева, съпруга на бившия председател на Управителния съвет на Международната банка на Азербайджан Джахангир Хаджиев, която успяла да похарчи 16 милиона лири за 10 години в прочутия лондонски магазин "Хародс", предаде Би Би Си.

55-годишната азербайджанка, която стана първата "жертва" на новия британски закон за борба с корупцията, ще трябва да доказва пред властите произхода на парите си.

Хаджиева вече загуби съдебната битка за запазване на името ѝ в тайна. Освен притежавания луксозен дом в престижния квартал Кенсингтън и невероятната сума, похарчена в "Хародс", Замира Хаджиева е закупила къща, близо до магазина, както и игрище за голф в графство Бъркшър.

Сега Върховният съд разпореди тя да обясни произхода на богатството си, в противен случай ще загуби собствеността си. Съгласно закона Хаджиева трябва да даде пълен отчет пред Агенцията за борба с престъпността как е могла да си позволи покупките и охолния начин на живот.

Джахангир Хаджиев е бил осъден през 2016 година на 15 години затвор за участие в голяма финансова измама, при която от Международната банка на Азербайджан са изчезнали милиони лири.

Адвокати на Хаджиев са заявили, че той се е скарал с управляващото семейство в Азербайджан и е платил цената за това.

Замира Хаджиева е получили позволение от Хоум офис да живее във Великобритания, съгласно визовата схема за заможни инвеститори. От Агенцията смятат, че има милиарди лири "мръсни пари", инвестирани в британски недвижими имоти, но е почти невъзможно притежателите да бъдат обвинени в "пране на пари", поради липсата на доказателства.