Шведската полиция е критикувана и разследвана, след като нейни служители застреляха в центъра на Стокхолм 20-годишен мъж, страдащ от синдрома на Даун и аутизъм. Вчера той избягал от апартамента на баща си и носел оръжие играчка, предаде ДПА, цитирана от БТА.

От полицията съобщиха, че стрелбата е станала при "заплашителна ситуация" и че мъжът не се е подчинил на заповед да остави оръжието, което служителите на реда помислили за истинско. Шефът на стокхолмската полиция Улф Йохансон заяви, че случаят е много трагичен, но не коментира разследването. Той добави само, че "от опит" знае, че понякога за секунди трябва да се вземат много трудни решения при неясни и доста напрегнати ситуации за секунди.

Прокурорът Мартин Тиден обаче заяви, че се води разследване за възможно неправилно поведение. Най-малко двама полицаи са открили огън.

Майката на мъжа каза по шведското национално радио, че семейството е потресено и че синът й, който имал затруднения с говора, бил "най-милият" човек.

"Той се шегуваше с хората и беше невероятно дружелюбен", заяви тя.

Елизабет Сандлунд от Шведската национална асоциация на хората с умствена недостатъчност, която е майка на момиче с подобно увреждане, каза, че е "смаяна и потресена" от случая.

"Знам колко спонтанни могат да бъдат тези младежи. Не е странно някой да реши да побегне с играчка посред нощ, дори да е дете в тяло на възрастен", каза тя.

От началото на годината в Швеция са загинали шестима човека при полицейски стрелби.