Фронтекс, агенцията на ЕС за външните граници, бе обвинена от няколко медии, че толерира малтретирането на мигранти, извършвано от представители на местни власти, и че самата тя е нарушила човешките права при експулсирания на мигранти, предаде Франс прес.

В съвместно разследване на сайта Коректив, британския в. "Гардиън" и на германската телевизия А Ер Де, която ще излъчи репортажа си утре, Фронтекс е упреквана, че е оставила гранични полицаи в България, Унгария и Гърция да преследват с кучета кандидати за убежище, да използват лютив спрей или да ги изгонват брутално. Трите медии казват, че се позовават на стотици вътрешни документи на Фронтекс, които са в подкрепа на техните твърдения за случаи на малтретиране и по които последваща проверка не е била разпоредена, твърди германската телевизия в първи откъси от репортажа, качени на сайта й.

Фронтекс има възможността да изтегли своя собствен персонал от тези страни и като не го прави, тя е съучастник, твърди ръководителят на Консултативния форум на агенцията (орган, който подпомага управителния съвет на агенцията) Стефан Кеслер, цитиран в репортажа на А Ар Де.

В отговор на запитване на Франс прес базираната във Варшава Фронтекс каза, че до днес нито една жалба не е била подадена срещу неин агент. Агенцията отбеляза, че иска да проучи въпроса и да вземе мерките, които се налагат по отношение на тези твърдения.

"Трябва обаче да се отбележи, че ако агенцията може да уволни агент, разположен от Фронтекс в рамките на тези операции, тя няма власт върху поведението на местните гранични полицаи, нито правомощие да извършва разследване на територията на ЕС", се допълва в изявление на Фронтекс до Франс прес.

Според друг вътрешен документ на агенцията нейни служители са директно замесени в експулсирането на непридружавани непълнолетни или на кандидати за убежище, които са били упоени по време на полета им за експулсиране, съобщи още Франс прес.

В изявление до ДПА Фронтекс отрече категорично твърденията на трите медии.

"Фронтекс категорично отрича каквато и да било намеса на нейни служители в нарушаването на основни човешки права. Фронтекс осъжда всякаква форма на нечовешко отношение, на връщане без разглеждане на молбата за убежище и всяка друга форма на насилие, която е незаконна според Европейската харта за човешките права", се казва в изявлението. В текста се уточнява, че към настоящата дата няма подадени оплаквания срещу служители на Фронтекс. Припомня се, че служителите на агенцията са обвързани с кодекс за поведение, който ги задължава да съобщават за всеки инцидент, при който те смятат, че е имало нарушаване на човешки права. В миналото са били подавани подобни сигнали и са последвали незабавни действия от агенцията, се допълва в изявлението.

След миграционната вълна от лятото на 2015 г. мисията на Фронтекс бе разширена през 2016 г. Нейните ресурси бяха подсилени, за да се превърне тя в Европейска агенция за гранична и брегова охрана.

Фронтекс разполага с около хиляда служители плюс 1500 резервисти, които може да бъдат разположени в случай на криза. Те могат, например, да подпомагат съответните местни власти, като участват в регистрирането и идентифицирането на мигрантите при пристигането им.