Както Израел, така и "Хамас" са извършвали военни престъпления в ранните етапи на войната в Газа, разкри днес разследване на ООН. Според него действията на Израел представляват престъпления срещу човечеството поради големия брой цивилни жертви, съобщиха Ройтерс и БТА.

Разкритията се съдържат в два паралелни доклада - единият фокусиран върху нападението на палестинската групировка "Хамас" на 7 октомври, а вторият върху военния отговор на Израел - публикувани от Комисията за разследване на ООН, която има необичайно широк мандат за събиране на доказателства и идентифициране на извършителите на международни престъпления в Израел и Палестинските територии.

Израелското дипломатическо представителство към ООН в Женева отхвърли разкритията. "Комисията за разследване на ООН за пореден път доказа, че действията ѝ са в служба на тесен политически дневен ред срещу Израел", заяви Мейрав Ейлон Шабар, постоянен представител на Израел към ООН в Женева.

"Хамас" не е реагирал на молбата за коментар.

Според изчисленията на Израел повече от 1200 души са загинали и 250 отвлечени като заложници по време на нападението на палестинската групировка на 7 октомври, която предизвика военен отговор в Газа, при която според палестинските изчисления са загинали 37 000 души.

Докладите, които обхващат конфликта до края на декември, установяват, че и двете страни са извършили военни престъпления: изтезания, убийства, включително умишлени, посегателства над личното достойнство и нечовешко или жестоко отношение.

Според доклада Израел е извършил и други военни престъпления, включително използвайки глада като инструмент за водене на война. В документа се посочва, че страната не само не е предоставила достатъчно храна, вода, подслон и медикаменти на жителите на Газа, но и "е предотвратявала доставката им от други".

Някои от военните престъпления като убийствата представляват престъпления срещу човечеството, извършени от Израел, пише в изявление на Комисията за разследване на ООН.

"Огромният брой цивилни жертви в Газа и разрушени цивилни обекти и инфраструктура са неизбежен резултат от стратегията, използвана целенасочено за причиняване на максимални щети, без да се вземат предвид принципите на разграничаване, пропорционалност и адекватни предпазни мерки", пише в изявлението на Комисията за разследване на ООН.

Ройтерс отбелязва, че в някои случаи доказателствата, събрани от такива упълномощени от ООН органи, са формирали основата за съдебно преследване на военни престъпления и могат да бъдат използвани от Международния наказателен съд.