Новината предаде ДПА, като се позова на публикация във вестник "Лос Анджелис таймс", съобщи БТА.

Проверката се прави по искане на конгресмена републиканец Питър Кинг след съобщенията, че Бигълоу и сценаристът Марк Боул планират филм за ликвидирането на терорист №1, който да излезе по екраните точно преди президентските избори в САЩ през ноември.

Бъдещата продукция може да осигури критично важна подкрепа на президента демократ Барак Обама.

Катрин Бигълоу е режисьор, а Марк Боул - продуцент и сценарист на филма за войната в Ирак "Войната е опиат" ("Hurt locker"), който спечели награда "Оскар" през 2010 г.
Бигълоу стана първата жена в историята, взела "Оскар" за най-добър режисьор. Боул пък получи наградата в категорията "най-добър оригинален сценарий". "Войната е опиат" взе общо 6 "Оскар"-а.

Вестник "Ню Йорк таймс" писа през август, че Бигълоу и Боул са получили достъп до класифицирана информация за операцията по ликвидирането на Бин Ладен. Белият дом и тандемът, който стои зад "Войната е опиат", обаче настояват, че не са нарушили правилата.

Бигълоу и Боул отбелязаха в съвместно изявление през август, че военните и разузнавачите, които са изложили на риск своя живот, за да свършат опасната работа по откриването на най-издирвания човек в света, са били водени от стремеж към общото благо, без значение какви са политическите им пристрастия.
"Това бе американски триумф, едновременно героичен и непартиен, и няма основания да се предполага, че нашият филм ще представи тази огромна победа по друг начин", подчертаха двамата.

Катрин Биголоу е бивша съпруга на друг известен американски режисьор - Джеймс Камерън, който направи филмите "Титаник" и "Аватар".