Израелската армия заяви, че днес откъм Ливан са изстреляни противотанкови ракети по военна база и машини и тя е отговорила с обстрел по Южен Ливан, предаде Ройтерс.

Изграелска ракета, паднала в ливанско село

Снимка: АР/БТА

Подкрепяната от Иран ливанска групировка Хизбула съобщи от своя страна, че бойците й са унищожили израелска военна машина и са убили или ранили намиращите се в нея. Засега от израелска страна няма данни за пострадали.

Израелската армия заяви, че днес няколко противотанкови ракети са били изстреляни от ливанска територия и са потвърдени неуточнен брой попадения.

След ракетните атаки израелците, живеещи близо до границата, бяха инструктирани от властите да си стоят у дома. На телевизионни кадри се виждаше да се издига пушек по границата и се чуваха експлозии.

Израелска ракета, паднала в ливанско погранично село

Снимка: АР/БТА

По-рано днес ливанската армия заяви, че израелски безпилотен самолет е пуснал запалително вещество над гора в района на границата и е предизвикал пожар.

Пожарите в района на границата в Ливан "произтичат от операции на нашите сили в района", посочи израелската армия, без да навлиза в подробности.

Израел е нащрек за възможна конфронтация с Хизбула от миналата седмица, когато безпилотни самолети атакуваха цел в предградие на Бейрут, която представители от сферата на сигурността в региона определиха като имаща отношение към проекти за производство на ракети с прецизно насочване.

Снощи лидерът на Хизбула заяви, че полевите командири на ливанското шиитско движение са готови да дадат отговор на атаката с безпилотните самолети, за която той обвини Израел.

Във връзка със заплахите на Хизбула израелците прехвърлиха подкрепления в района на границата с Ливан, която в общи линии беше спокойна след едномесечната война между тях през 2006 г., отбелязва Ройтерс.