Президентите на Русия и САЩ - Владимир Путин и Доналд Тръмп, ще имат на 11 ноември в Париж само кратък разговор, а основната им среща се планира по време на форума на Г-20 в Буенос Айрес (30 ноември - 1 декември), съобщи помощникът на руския президент Юрий Ушаков, цитиран от ТАСС.

Според Ушаков първоначалната договорка за преговори между двамата президенти в Париж е била постигната по време на неотдавнашното посещение в Москва на съветника на американския президент по националната сигурност Джон Болтън и това е "предизвикало огромен интерес в международните политически кръгове и медиите". Като домакин обаче, френската страна е изразила опасения, че това ще отклони вниманието от главната тема на парижкото събитие - честването на 100-годишнината от края на Първата световна война.

"Френските партньори активно запознаха и руската, и американската страна с опасенията си и с оглед на тези съображения и във Вашингтон, и в Москва бе прието решение те да се въздържат от провеждането на пълномащабна среща на нашите двама президенти на 11 ноември и да се ориентират към организирането на такава среща в хода на срещата на високо равнище на Двайсетте в Буенос Айрес", каза съветникът на Кремъл.

Той добави, че в Париж Путин и Тръмп "само кратко ще поговорят" "на крак", както се очаква, по време на работния обяд в Елисейския дворец. След това ще бъде потвърдено, че те ще имат по-обстоен разговор в рамките на форума на Г-20. "Такава среща в Буенос Айрес вече се подготвя, съгласуваме с американската страна времето и датата й и очевидно предстои също съгласуване на съдържателните компоненти на предстоящия контакт", посочи Ушаков.

Според него, предполага се, че на срещата на Путин и Тръмп в Буенос Айрес ще участват и представители на делегациите на двете страни. Засега не се планира да се подписват някакви документи или декларации по резултатите от срещата на президентите в Аржентина, добави той.

Като цяло, по време на визитата на Болтън в Москва е станало дума за организиране на "поредица от контакти" между лидерите на двете страни. Разглеждани били и варианти за размяна на двустранни посещения - на американския лидер в Москва и на руския - във Вашингтон, но конкретно тези въпроси засега не са били обсъждани, каза още Ушаков.

Отговаряйки на журналистически въпрос кога могат да се състоят такива посещения, представителят на Кремъл отбеляза, че Тръмп неведнъж е заявявал желание да посрещне руския президент във Вашингтон в началото на следващата година, но въпросът засега не е обсъждан конкретно.