Втори служител на руската Федерална служба за сигурност почина днес в болница от раните си, получени при вчерашната стрелба пред сградата на службата в центъра на Москва, съобщи говорителката на руския Следствен комитет Светлана Петренко, цитирана от ТАСС.

Тя потвърди самоличността на стрелеца, чието име медиите вече разкриха - това е 39-годишният Евгений Манюров, жител на град Подолск край Москва. Следствието проучва данни за личността на убиеца и причините, подтикнали го да извърши това престъпление, добави говорителката.

Петренко не каза нищо за състоянието на останалите 4-ма ранени от Манюров вчера.

„Комосомолская правда“ и Рен ТВ съобщиха, че нападателят е разполагал с цял арсенал – 7 законно притежавани оръжия. Самият той бе застрелян на ул. „Голяма Лубянка“ пред щабквартирата на службата и близо до популярна търговска зона в сърцето на Москва.

Русия не е обявявала дали стрелбата е терористичен инцидент и е започнала разследване на атака срещу органите на реда. Евгений Манюров е работел в различни частни охранителни фирми. Дълги години се е занимавал професионално със стрелба. Живеел е с майка си в град Подолск. Преди няколко месеца е загубил последната си работа. Затворил се е в себе си и е престанал да общувал с и без това малкото си на брой приятели.

Вчера е казал на майка си, че отива на дежурство, въоръжил се е със законно притежаваната от него карабина „Сайга“ и е пристигнал в Москва с влак. Малко след 18 ч. московско време е открил огън пред централата на Федералната служба за сигурност, убивайки неин служител и ранявайки петима души, четирима униформени и един цивилен гражданин. След едночасова престрелка специалните части са успели да го ликвидират.

Майката разказа и за ненавистта на сина си към някогашното КГБ, чийто наследник е днешната ФСБ.

"Той просто ненавиждаше тези кагебисти. Сам ми го е казвал. Защо? Не знам, не обясняваше", обяви жената. Нападателят пиел таблетки за варикоза и нормализиране на кръвното налягане. "Забелязвах, че напоследък имаше някаква възбуда у него. Той изобщо не пиеше и не пушеше. Дори кафе на пиеше. Пиеше само чай с лимон, запарена шипка и клюква заради бъбреците, казва майка му.