Водещите на телевизия СNN Попи Харлоу и Джим Скюто отразяват историята с подозрителните пакети, които в сряда получиха семейства Клинтън и Обама, когато в сградата на медията в Ню Йорк започва да свири пожарната система. Има нов пакет и той е вътре в студиото, откъдето излъчват двамата журналисти, съобщава на страницата си CNN.

По високоговорителя екипът, който е на работа, е помолен да напусне сградата. Зрителите стават очевидци на случващото се в самото студио, докато полицията вече е пристигнала пред него.

Подозрителният пакет е доставен в пощенската служба на Уорнър Брадърс, компанията-майка на CNN, в 9.30 ч. сутринта в сряда, както твърди служител от компанията.

"Оказа се малка самоделна бомба, скрита в тръбичка, пратката бе адресирана до Джон Бренан, бившият директор на ЦРУ, който сега е коментатор за NBC и MSNBC", по думите на служителя. Пожарната аларма се задействала в 10:09 сутринта, тогава и всички, които в момента били на работа в сградата, били евакуирани. В същото време обаче CNN трябвало да излъчват новини на живо.

Когато двамата водещи чули алармата, те просто задали въпрос на свой зрител, което им позволило да овладеят ситуацията, после превключили на рекламите и напуснали студиото.

Обикновено новините се излъчват от студиото в Атланта и затова не е имало никакво прекъсване в самата програма. В контролната стая изпълнителният продуцент Мишел Мориц се свързала с молба към кореспондента Рене Марш, който се готвел за живо включване от бюрото във Вашингтон, да замести водещия. На своите монитори Мориц видяла и репортера Шимон Прокупец пред друга камера във Вашингтонското бюро, той току-що бе съобщил за други подозрителни пакети и в момента събирал информация за ситуацията в Тайм Уорнър Център.

И така, когато рекламите свършили и програмата навлязла във времето на новините, Марш обяснила евакуацията в Ню Йорк и се обърнала към Прокупец за повече информация. След няколко минути Харлоу и Скюто също били отново в студиото, живото телевизионно предаване продължило, благодарение на мобилния телефон на един член от екипа и на Skype app.

Зрителите можели да видят как двамата водещи заедно с други служители на CNN се движат по 58-ма улица, надалеч от сградата на Тайм Уорнър Център. Дейвид Фуут, ръководител на техническия екип, използвал камерата от мобилния телефон, докато студийният оператор Фил Пърнис и мениджърът на техническата продукция Аликс Стайнфилд възстановявали комуникациите с Атланта.

Харлоу и Скюто, всеки от тях имал по два телефона - единият, за да получават информация за развитие на събитията, а другият - за комуникация с контролната стая и да чуват гостите. Сцената била твърде сюрреалистична - отразявала се евакуацията на нюзрума в съвсем реално време. Един от конкурентите на CNN, CBS News, предложил помощта си. Техните студия са съвсем наблизо до CNN на Западния бряг в Манхатън. Президентът на CNN Worldwide Джеф Зукър им е благодарил за колегиалната подкрепа След обед, Зукър насърчил хора от екипа, които биха могли да работят от дома си, да го направят, тъй като в сградата все още не пускали да се влиза.

"Искам да благодаря на всички колеги и особено на колегите от Ню Йорк, които ни помогнаха да продължим да излъчваме, докато тази криза се развиваше", казал Зукър: "Наистина се гордея с вас. Благодаря ви." Нюзрумът на CNN в Ню Йорк бил отворен в 3 часа след обед.

"На входа в централата на CNN в Атланта, където част от сградата е отворена за публика, ще поставим магнитометри", обещал на екипа Зукър, "Зорко ще следим за сигурността във всички наши офиси и кореспондентски бюра по целия свят."

Колетни пратки с бомби получиха Хилари и Бил Клинтън, Барак Обама, ексшефът на ЦРУ Джон Бренън, бившият главен прокурор Ерик Холдър, конгресменът Деби Васерман - тя беше председател на Националната комисия на Демократическата партия, както и Джордж Сорос.

Колетът с името на Бренън беше изпратен до офиса на CNN в Ню Йорк, в Time Warner Center. Екипът на телевизионния канал беше евакуиран.

Колетите-бомби имат общ подател

Американските власти смятат, че случаите с бомбите, изпратени до няколко известни политически и обществени фигури, са свързани и имат общ подател или податели, предаде CNN.

Водещото звено в разследването - антитерористичният отдел на ФБР, разглежда случая като вътрешен тероризъм. Към всяко устройство имало малка батерия, подобна на тези за часовници. 

Петте пакета са изпратени за анализ в лабораторията на ФБР в Коунтико, Вирждиния, съобщават от бюрото. Върху всеки от тях е посочен адрес за връщане до Деби Шулц във Флорида.

Прави впечатление, че получателите на бомбите са обект на нападки от страна на консервативните среди и персонално от страна на президента Доналд Тръмп.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп призова страната към единство и заяви, че насилието няма място в страната. Той обяви, че цялата мощ на правителството се използва в разследването.