Лъвът Масуд се е влошил рязко и е бил евтанизиран, става ясно от съобщение на нидерландската неправителствена организация "FELIDA".

От 2 години и половина в Центъра за големи котки "FELIDA", Нидерландия се отглеждат двата лъва Терез и Масуд, които се родиха след кръвосмешение в разградския зоопарк.

Те бяха отведени там след протест на правозащитни организации в София.

От ръководството на "FELIDA" са информирали общината в Разград, която е собственик, че днес е извършена евтаназия на един от тях - Масуд.

От нидерландската неправителствена организация уточняват, че през последните дни здравословното състояние на Масуд се е влошило сериозно, животното е спряло и да се храни. Ветеринарният лекар по дивата природа Макс Гьокел от IZW в Берлин е извършил преглед и е констатирал, че Масуд изпитва силна болка и лекарствата за облекчаването ѝ вече не са достатъчни.

"Според нидерландските обичаи и етика за хуманно отношение към животните, бяхме задължени да спрем страданията на Масуд и да го пуснем", допълват от "FELIDA".

Оттам уточняват, че здравословното състояние на лъва с оглед неговия проблемен и инбриден (близкородствен) произход, е било извън възстановяемото.

"Докато Терез порасна силен, Масуд не успя", посочват от "FELIDA".