Испанската полиция разби най-голямата според нея мрежа за трафик на кокаин в Европа. Арестувани са 61 заподозрени и са иззети 4 тона кокаин, предаде ДПА.

Полицията потвърди, че задържаните 61 лица са предимно от Балканите, както и че освен кокаина са иззети 2,5 тона марихуана и големи суми пари в брой.

Разследването, довело до разбиването на мрежата, било оглавено от евопейската полицейска служба Европол и включвало полицаи от Германия, Хърватия, Словения, Сърбия, Колумбия и САЩ.

Тринайсетте ареста, които били извършени по-рано тази година в Испания, са били в градовете Мадрид, Барселона, Малага, Тарагона, Жирона и Валенсия. Останалите арести са извършени в Словения и на други места.

Бандата вкарвала в Европа от Южна Америка големи количества кокаин и го пласирала на континента. Наркомрежата била разбита, след като в Испания пристигнала пратка от 1,25 тона кокаин, превозен до Европа с кораб от Бразилия.

Полицията заяви, че разследването е било сложно, тъй като водещите членове на групата били доста мобилни, не се задържали за дълго на едно място и бързо преминавали от една страна в друга.

Освен това бандата разполагала с огромни финансови ресурси. Функциите на отделните членове на групата, маршрутите и контактите им, както и пътят на наркотика от Южна Америка до всяка европейска страна са установени постепенно в хода на щателно и продължително наблюдение, заяви полицията.