Албанските власти са предприели поредно разследване срещу заподозрени за измами с криптовалута, съобщи албанското онлайн издание exit.al.

Полицията е арестувала един заподозрян за измами с криптовалута и издирва друг. Междувременно са повдигнати обвинения срещу трети заподозрян за нелегални онлайн дейности с компютри, укриване на данъци и кражба на ток, допълва БТА.

Албания опитва да контролира пазара за криптовалути и операторите трябва да имат лиценз от правителството за дейността си. На този етап обаче пазарът за криптовалути в страната до голяма степен е нелегален.

Миналия месец в рамките на разследване на убийство полицията разкри друга нелегална платформа за търговия с биткойни. Срещу трима души се води разследване за финансови измами на стойност над 1 милион евро, посочва exit.al.

Смята се, че в Албания се намира и турският криптоизмамник Фарук Фатих Йозер. Турските власти обявиха, че собственикът на платформата за търговия с криптовалута Thodex е избягал в Албания, след като е ощетил около 390 хиляди инвеститори с близо 2 милиарда долара.